litera i

Litera i la clasa pregatitoare

Am ales sa incep predarea literelor la clasa pregatitoare cu litera i. Mi se pare cel mai simplu de scris. Se apropie de cifra 1 pe care am predat-o saptamana trecuta. Litera i a venit cu o poveste despre Ica iepurica, un iepuras inventator si cu alte activitati care sa ajute copiii sa recunoasca litera, sa o lege de ceva.

litera i

Litera i si iepurasul inventator

In opinia mea cuvantul iepuras nu e cel mai potrivit pentru a preda o litera, deoarece incepe cu un diftong. Insa alt animal nu mi s-a parut potrivit. Iguana merge si ea, insa pronuntia e oarecum dificila pentru copii. Ca sa fie totusi usor, i-am gasit iepurelui un nume: ICA. Nici nu a trebuit sa le spun copiilor, ei au declarat imediat i de la Ica. Ica e usor de pronuntat, de despartit in silabe, usor de scris. Am realizat un desen pe tabla si el mi-a fost suport pentru povestire.

In povestea mea am inclus cat mai multe cuvinte care incep cu i: inima, inventator, inventeaza, iarba, iepure, ieri, ianuarie, iunie, iulie, indigo, iaurt, ibric. Am vrut sa fie o poveste optimista, sa ii determine pe copii sa fie creativi, sa le vina idei de a inventa ceva. Nu am mai avut timp si de o inventie, poate la anul in clasa intai vom realiza un astfel de proiect.

litera i

Adu un obiect a carui denumire incepe cu i

Si au aparut: un iepure de jucarie, un ied, instructiuni, inbus, icoana, inel, inima, indigo. Cine nu a avut sau nu a gasit un astfel de obiect, a desenat: un iepure, o insula, un iglu.  Intr-una din zile le-am sugerat sa poarte ceva indigo. In ziua aceea Adrian mi-a facut cadou un colier din paste pe care el le pictase cu culoarea indigo. L-am purtat toata ziua.

Cand am realizat planul saptamanii pentru litera i nu m-am gandit la indigo, la foile acelea de hartie care te ajuta sa copiezi. Am avut in minte doar culoarea. Insa o fetita a adus la scoala foi de indigo. Cum la varsta aceasta nimic nu se imparte, nu a dorit sa le dea si copiilor. De aceea trec pe lista un astfel de experiment: copiii sa foloseasca indigo pentru a scrie sau a desena. Cand le-am explicat la ce foloseste li s-a parut foarte interesant.

Pe literele I si i decupate din hartie copiii au lipit cuvinte care incep cu i. Am colorat literele cu culoarea indigo, desigur. Intr-o dimineata am citit cartea Cine se teme de iepuroiul cel rau de la Editura Cartemma. Gasiti cartea AICI.

Ce gust are litera i ?

I are gust de iaurt si intr-o dimineata i-am servit pe copii. La partea de miscare am desenat pe podea cu un marker (creta se stergea) literele I si i si, in perechi, copiii au sarit pe ele. Recunoasterea lor merge foarte bine. A fost un exercitiu potrivit si pentru copiii cu CES, s-au prins in joc. Copiii au modelat litera i din plastilina. Nu a fost greu. Un cantec potrivit de invatat este Eu sunt iepurasul Tup.

O alta activitate a saptamanii a fost cartea cu litera i. Cartea e realizata de mine. Pe fiecare pagina se afla cate un cuvant. Am citit si am despartit in slabe cuvintele. Le-am sugerat sa coloreze literele acolo unde le gasesc. Apoi au desenat imagini pentru fiecare cuvant. Paginile au fost decupate si asezate in ordine, iar eu le-am capsat pe margine. Le-a placut foarte mult sa aiba o carte realizata de ei. Fetitele au continuat sa mestereasca si alte carti.

Imi dau seama ca nu am poze din caietele copiilor. Voi face cat de curand.

litera i

Daca ai activitati si jocuri pentru litera i, te invit sa le scrii in comentarii. Ce v-a placut voua sa faceti?

Alte articole despre litere: Joc urias cu litere, Sunetul si litera A – joc Bingo.

Gasiti AICI formatul meu de fise cu idei si activitati.

Ema

2 thoughts on “Litera i la clasa pregatitoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.