Literele de mână – literele a si A

Literele de mână a si A. Abordarea mea pentru clasa intai se leaga oarecum de clasa pregatitoare. Am decis sa scriu cu copiii si pe caietul fara linii. In acest fel cred ca ii voi ajuta sa isi insuseasca mai usor trasarea literelor. Am adaugat o scurta poveste pentru a lega literele de o miscare, de o forma, de un cuvant. Va prezint mai jos care a fost demersul. Eu mi-am propus sa studiez cate 2 litere pe saptamana, fiecare cu o litera mica si una mare: a, A, m, M. Unitatea tematica pentru aceste litere este Universul.

 

Literele de mână a si A si povestile lor

Pentru clasa intai povestile literelor au primit la mine alta forma. Ar fi fost redundant sa le spun iar copiilor o poveste despre un animal sau un obiect ec incepe cu A. Asa am facut in clasa pregatitoare. Acum am legat povestea de forma literei. In clasa intai accentul cade pe scrierea literelor de mana. M-am gandit sa ii ajut sa inteleaga miscarile, elementele componente, sensul. Copiii se prind in jocul meu. Pentru ei a mic de mana a fost si a ramas un ousor intr-un cuib, un ousor pe care pasarea mama l-a sprijinit cu doua crengute ca sa nu se rostogoleasca.

Am inregistrat povestea pe care le-o spun copiilor in clasa si explicatiile pe care le dau pentru scrierea literelor. M-am gandit ca in acest fel ei vor putea urmari si acasa demersul meu. Si, pe de alta parte, daca vom trece la scoala in online, filmele mele le vor fi de folos. Poti urmari filmele pentru literele a si A de mana AICI si AICI.

Scrierea literelor pe foaie velina

Imi pare ca liniatura caietului de scriere ii ingradeste pe copii. Nu vreau totusi sa renunt la el. Dar nici sa il fac etalon. Multi copii nu se pot incadra intre spatii, dar asta nu inseașna ca ei nu scriu corect sau frumos.

Asa ca am inceput sa scriem mai intai pe foaia velina, cu creioane colorate, ca totul sa li sa para jucaus. Apoi am trecut pe caietul grafic. Am observat ca le e mai usor asa. Pe foaia fara linii au exersat trasarea, au studiat elementele, au scris cat de mare sau mic au dorit. Apoi incadrarea pe linii a venit mai firesc, fusese realizat primul pas de inregistrare a elementelor si miscarilor. Pe foaia velina si pe caietul cu linii scriem in aceeasi ora. Nu insist asupra desenelor, deseneaza cine doreste. Acum accentul cade pe scrierea literelor de mana. Puteti vedea cum scriu copiii AICI.

Insist pe pozitia in banca, pe felul in care tin creionul. Am si copiii stangaci, imi e greu sa ii ajut, dar ne descurcam. Cu ei studiez mai mult elementele componente ale literelor si miscarile.

Alte activitati pentru litera a

Chiar daca insistam pe scrierea literelor de mana, continuam cu analiza fonetica, identificarea sunetelor, despartirea in silabe. Pe Twinkl AICI am gasit activitati in completare. Sunt tare frumoase si amuzante: In cate feluri spui pe A, Cauta nume cu A, Ce am face daca nu ar fi sunetul a? – am citit BANANA si ANANAS fara a, Alcatuieste propozitii in care toate cuvintele incep cu A, modelaj cu plastilina.

Pentru sortarea cuvintelor care contin A am folosit cuvinte legate de spatiul cosmic, deoarece avem acum aceasta unitate tematica. Copiii au studiat daca sunetul a se afla la inceput, la mijloc sau la sfarsit. Unele cuvinte au fost despartite in silabe. Cu altele s-au alcatuit propozitii. Gasiti fisele cu cuvinte AICI.

Oare la voi cum e? Ce activitati interesante ati desfasurat pentru literele de mana? Te invit sa scrii in comentarii ideile tale.

Alte articole pe blog: Sunetul si litera A – joc Bingo, Litera M – M de la măr.

Ema

2 thoughts on “Literele de mână – literele a si A”

  1. Îmi puteți spune de la ce editură este caietul pe care l-ați folosit pentru scrierea literelor de mână ?
    Vă mulțumesc pentru tot ceea ce împărtășiți cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.