blog

Blog de scoala – Poate e timpul sa ai un blog (1)

Poate e timpul sa ai un blog de scoala. Te-ai gandit? I-am intrebat pe colegii de pe grupul de Facebook EmaLaScoala daca au un blog, daca doresc sa aiba unul… Si da, unii au avut sau inca il au. Altii isi doresc. Parerile sunt impartite, unii vad utilitatea unui blog, altii nu. Unii spun ca nu au timp. O mai fi si ideea ca scriind pe un blog te expui, esti in gura lumii, vei fi criticat. Hai sa schimbam asta.

Doua aspecte vreau sa subliniez mai jos si va invit sa va ganditi la ele.

 

blog

  1. Si-au facut parintii scoala

    Asa cum spun, metaforic, de la un timp vei gasi pe internet foarte, foarte multe bloguri de parenting. Asta e de bine. Multi parinti au descoperit ca bloggingul poate fi o pasiune pentru ei. Li se pare important sa spuna si altora din experientele lor. E cumva „o scoala” care functioneaza… de acasa. E scoala parintilor, a celor care ii invata pe ceilalti, a celor care se dezvaluie cititorilor, a celor care transmit mai departe. Parintii exploateaza cu succes acest segment. Isi fac timp, cauta continuturi relevante, au invatat ce e SEO, ce sunt tagurile, cum sa scrie, studiaza segmentele de cititori.

  2. In strainatate foarte multe cadre didactice au un blog

    Ai vazut ca daca incerci sa cauti pe Google activitati pentru copii iti apar multe bloguri din strainatate? Foarte multi profesori, din toti anii de studiu, au bloguri si siteuri. Expun informatii pe care iata, noi le folosim. Au ei mai mult timp decat profesorii romani? Stiu ei sa scrie mai bine?

 

blog

De ce sa ai un blog?

  • Un blog pe care sa scrii despre activitatile tale de la scoala e asemeni unui jurnal. Postezi fotografii, text, detaliezi despre metodele folosite.
  • Ai o privire de ansamblu asupra activitatii tale.
  • Strangi material care e de folos si altora. Ramane si altceva in urma ta. Stiu, veti spune ca raman copiii, pe care i-ai facut oameni. Nu despre asta e vorba aici.
  • Un blog e si pentru tine, ca persoana, daca simti nevoia si iti place sa scrii, sa explici, sa comunici.
  • Elevii clasei tale vor fi mandri sa stie ca lucrarile lor sunt pe internet, ca vorbesti despre ei. Atentie insa la folosirea imaginilor copiilor, poti citi articolul meu despre Siguranta pe internet, despre cum sa faci fotografii in care nu apar chipurile lor.
  • E o modalitate moderna de a te conecta la fluxul de informatii, de a fi prezent, de a fi acolo.
  • Poti dezvolta o pasiune pentru blogging, ca un hobby.
  • Inveti lucruri noi, despre social media, despre blog, despre motoarele de cautare, despre cuvinte cheie.
  • Ar fi la un moment dat o afacere din care sa castigi bani.
  • Poate nici nu te-ai gandit, dar un blog ramane mostenire copiilor tai si peste ani va fi o sursa de venit.

 

Timp, bani, implicare?

  • A scrie pe un blog cere timp? Depinde. Daca vrei sa fii constant, sa scrii 2-3 articole pe saptamana, atunci trebuie sa iti faci timp. Dar ai si varianta de a scrie doar atunci cand ai timp si cand ai ceva de spus. Si foarte important, mai ai si varianta sa scrii cand ai timp si sa programezi articolele sa se publice in ziua si la ora la care vrei. Au fost momente cand nici eu nu am avut timp sa scriu pe blog. Uneori am postat doar 3 poze si o propozitie.
  • Iti trebuie bani? Depinde. Exista platforme pe care poti incepe un blog fara a plati nimic. Cum e Blogger de la Google. Nici cunostinte multe nu iti trebuie la inceput, deoarece platforma face cam singura totul, tu doar ajustezi pe ici pe colo. Blogger este si in limba romana. Daca vrei sa treci in segmentul profesionist, investesti putin in a-ti cumpara domeniu.
  • Cat trebuie sa te implici? Iar depinde. Depinde de ce vrei sa faci cu blogul tau acum si mai tarziu. Te poti implica atat cat iti permite timpul sau poti investi mai mult timp in a scrie, a invata, a cauta formulele cele mai potrivite.
  • Care lucru, facut cu pasiune, nu cere timp si implicare? De bani nu ai neaparat nevoie, asa cum am spus. Mai gandeste-te!

 

blog

Cum scrii pe blog?

  • Scrii ca la scoala, ca la ora de compunere. Ai introducere, cuprins si incheiere. Apoi scrii simplu sau complicat, cu termeni stiintifici sau fara. E alegerea ta. Depinde si carui public te adresezi.
  • Stii planul simplu de idei? Dar pe cel dezvoltat? Asa e si aici. Imparti textul in mai multe paragrafe, gasesti titluri frumoase si relevante pentru fiecare.
  • Scrii despre activitatile voastre. Pui poze, deoarece uneori ele spun mai mult decat cuvintele. Scrii asa cum ai povesti unui prieten.
  • Vei vedea ca ideile ti se organizeaza. Un blog te va ajuta si la scoala, vei avea, in timp, o alta abordare a ta ca profesor, iti vei mai schimba stilul de lucru. In bine.
  • Vei invata sa organizezi, sa planifici, sa etapizezi, sa ai obiective. Vei invata sa sintetizezi, sa gasesti 3 sau 5 cuvinte care descriu cel mai bine ceea ce ai scris.
  • Nu te pricepi la scris? Nu exista asa ceva. Daca atasezi niste poze frumoase si scrii 3 enunturi despre ele, explicand ce activitate a fost, asta e. Lumea grabita de azi nu are intotdeauna timp de citit pagini kilometrice.
  • Poti scrie despre activitatile zilnice, despre o anume activitate, o anume metoda. Despre cum ai predat cifra 2 sau cum ati pictat doar cu verde.

 

blog

Bloguri de scoala din Romania

Lista de mai jos poate fi completata cu propunerile voastre. Daca stii un blog, un site al unui profesor, lasa un comentariu si il voi adauga aici.

  1. Talente de nazdravani
  2. Pictezstele
  3. Mate cu Cristina
  4. Clasa mea
  5. Clasa pregatitoare
  6. Lumea lui Scolarel
  7. Zmeisorii 
  8. EmaLaScoala
  9. Strumfitzanico
  10. Ce Mai Facem La Scoala
  11. Didacticus
  12. Ani de Scoala
  13. For Life 
  14. Pauza de mate
  15. Manecuta cu idei

O lista cu bloguri importante pentru parinti si profesori gasiti si pe siteul Twinkl AICI.

Cateva bloguri din strainatate

Iata si o lista cu siteuri si bloguri din strainatate. Arunca o privire pe paginile lor, lasa-te inspirat.

  1. Fun In First 
  2. Third Grade Thinkers
  3. Early Advantage Preschool
  4. Motor Skill Learning
  5. Art Class Curator
  6. Teach Junkie
  7. Organized Classroom
  8. Teaching with Simplicity
  9. Seusstastic 
  10. Heidi Song 
  11. Teaching Fourth 

Daca stii un blog care te inspira, care iti place, scrie-l in comentarii. Daca te gandesti sa pornesti un blog si ai nevoie de ajutor, intreaba-ma. Ai alte idei, ai niste sugestii? Scrie-ti parerea.

Voi incerca sa scriu si alte articole despre cum sa ai un blog de scoala. Despre cum imparti pe paragrafe, cum stabilesti cuvintele cheie, care sunt pozele potrivite. Despre ce subiecte sa abordezi sau cum sa iti faci blogul cunoscut. Urmareste-ma.

Ema

16 thoughts on “Blog de scoala – Poate e timpul sa ai un blog (1)”

  1. Incep sa ma las convinsa… Inca un articol ca acesta si ma asez la coada la cumpărat domeniu.
    Mulțumesc! Toamna se numara schimbările 😘

  2. Am descoperit de curând și blogul S. T. R. U. M. F. unde am văzut câteva materiale care mi-au plăcut foarte mult. (strumfitzanico.blogspot.com)

  3. Iartă-mă, Ema, că intervin din nou, dar numele de bloguri îmi vin tot pe rând în minte. Acestea două de care mi-am amintit cred că sunt, de fapt, site-uri, dar pentru că și pe acestea am găsit materiale și articolele foarte frumoase, m-am gândit să le menționez. Cu siguranță sunt cunoscute. Este vorba despre „Materiale didactice de 10 (zece)” (www.didacticus.com) și Ani de Școală (www.anidescoala.ro).
    Vreau să te felicit pentru inițiativa aceasta de a realiza o listă cu blogurile și site-urile legate de școală. Cred că e foarte folositoare atunci când ai de căutat ceva – idei, materiale, etc. Mi-am tot făcut și eu pe hârtie astfel de liste și, când aveam nevoie de ele, nu le găseam. Acum voi știi că n-am decât să intru pe blogul tău și le găsesc. 🙂

    1. Ella,
      Ma bucur mult ca intervii. Orice sugestie e de folos tuturor. Am actualizat lista cu blogurile de scoala. Multumesc.

  4. Pingback: Sedinta cu parintii. Fa un plan, spune informatii relevante, fii concis
  5. Ce articol interesant ! Scris din inimă, din drag și dragoste pentru învățare. M-am regăsit în cele scrise tine, scriu și eu pe blog, exact așa cum ai descris , când am timp, când am ceva de spus, l-am făcut tocmai pentru că m-am gândit la ideea de moștenire.😁 Chiar te-am consultat în privința numelui , dacă îți mai amintești.
    Acesta e blogul meu 👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.