Zoom cu un scriitor – Mihaela Coșescu și Bicicleta fermecată

Mie imi pare ca vacanta se poate asocia foarte bine cu bicicleta. In primul rand pentru ca imi aminteste mie de copilarie, cand de dimineata pana seara cutreieram cu bicicleta mea Pegas toate drumurile. Apoi, bicicleta vine la pachet cu: autonomie, libertate, joaca si prieteni. Iar acum am si o carte: Bicicleta fermecata de Mihaela Coșescu. Am invitat-o pe scriitoare sa se intalneasca, online, cu elevii clasei mele.

bicicleta

Organizarea activităților cu bicicleta

Le-am citit copiilor cartea cu o zi inainte. Pentru ca era prima zi de dupa vacanta, am decis sa fac o zi dedicata bicicletei. Iata cum am organizat activitatile.

Prima ora – Dezvoltare personala – Ce ati facut in vacanta? Am avut un joc – Da sau Nu. Pentru da copiii se ridicau, pentru Nu, bateau din palme. Eu le-am pus intrebari: Ai mâncat înghețată? Te-ai spălat pe dinți? Ai râs? Ai făcut o boacana? Ultima intrebare a fost: Ai mers cu bicicleta? De aici am pornit discutii despre cine are si cine nu are bicicleta, de ce, de cand, cum au invatat. Apoi i-am incurajat sa faca un top al preferintelor pentru activitati de vacanta. Am scris alegerile lor pe tabla si apoi am votat. A rezultat un grafic pe care l-am interpretat.

Ora a doua – Comunicare – Am citit cartea Bicicleta fermecata de Mihaela Coșescu. Cartea aceasta invita la alte discutii. Am dezbatut cartea, am cautat cuvinte necunoscute sau greu de inteles. Am scris pe caiet cateva idei despre text. Tema pentru acasa – la alegere intre: Daca ai avea o bicicleta fermecata, pe unde ai vrea sa calatoresti? si Cum arata o bicicleta fermecata?

Ora a treia – Matematica – Am pornit de la: Stii care sunt partile unei biciclete? Am avut un joc pe Wordwall, template Labelled diagram si i-am invitat pe copii sa isi dea cu parerea. Apoi le-am propus exercitii de mate – sa isi aminteasca putin cateva concepte. Pentru ca ne-a ramas timp, am jucat de mai multe ori un joc online, adunari cu o motocicleta, dar s-a potrivit. Il gasiti AICI.

Ora a patra – Arte vizuale – Am realizat o bicicleta dupa template de la krokotak. Gasiti postarea pe siteul lor AICI. Mi-a placut aceasta idee deoarece bicicleta sta pe foaia de hartie, e de impact. Activitatea a imbinat mai multe etape: decupaj, asamblare, colorare.

bicicleta

Intalnirea cu Mihaela Coșescu

A doua zi ne-am intalnit cu scriitoarea Mihaela Coșescu. Pe Zoom. Noi in clasa si dansa online. Ne-a povestit cum a scris cartea, cum a ales ilustratiile. Daca stiti cartea sa, Bicicleta fermecata, poate ati observat doua lucruri foarte dragute: textul este scris de mana, iar personajul principal are un port popular. Copiii au pus intrebari despre cum a scris cartea, cat a durat, la ce s-a gandit, de unde i-a venit inspiratia. Mihaela i-a intrebat cum arata in viziunea lor o bicicleta fermecata si unde s-ar duce cu ea. A fost o ora plina cu povesti. Iti multumim, Mihaela! Copiii au fost tare incantati, li se pare extraordinar sa cunosti un scriitor.

Noi am citit si alte carti ale sale: Rmami, E si treaba mea, Cercul. Am pe lista noul sau titlu Cum am devenit pantof regal. Gasiti cartea Bicicleta fermecata in librariile online, eu va recomand sa o achizitionati de la o librarie mica, Editura Cartemma: AICI.

Va invit sa scrieti in comentarii cum abordati voi ora de lectura, ce scriitori au raspuns invitatiilor voastre, cu cine v-ati intalnit.

Alte articole pe blog: Zoom cu un om de stiinta, Ce carti citesc copiii?

Ema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.