ora de pictura

Ora de pictura – Kandinsky

Ora de pictura intr-o alta abordare. Tema pe care v-o prezint aici nu e noua copiilor mei, am vorbit despre ea si in anul trecut in clasa pregatitoare. Acum am reluat-o si am adaugat noi elemente si am legat pictura de muzica. Am vorbit despre pictorul Wassily Kandinsky. Am ales acest artist deoarece Kandinsky a legat muzica de pictura. In opinia sa fiecare sunet are o culoare si induce o anumita stare. Am acordat acestei teme trei ore. Va prezint mai jos startegia.

ora de pictura

 

Prima ora de pictura si muzica

Am prezentat copiilor pe pictorul Kandinsky. Am folosit o prezentare de pe Twinkl – AICI.  Gasiti acolo si alte materiale, cercetati si stabiliti ce vi se potriveste in functie de tema pe care o aveti si nivelul clasei.

Ne-am uitat la cateva dintre picturile sale. Pare dificil sa vorbesti cu cei mici despre un tablou in care nu se vad forme concrete. Dar aveti incredere in mine, copiii vor spune lucruri extraordinare. De exemplu, in pictura de mai jos, Red Spot, copiii au vazut un robinet, doua undite, o inima, niste puncte, un arc, o maslina. Am discutat despre cum vedem noi, diferit, lucrurile.

ora de pictura
Sursa – https://www.wassilykandinsky.net/

Apoi am adaugat un alt amanunt: pictorul lega sunetele si instrumentele muzicale de culori si stari sau sentimente. Un bun material de vizionat gasiti AICI. Nu prea e pentru copiii mici, insa va ajuta sa vedeti cum abordati lucrurile. Cu siguranta copiii mai mari din clasa a 3a in sus vor fi impresionati si sigur le va da de gandit.

De la analiza am trecut la partea practica. Ne-a ajutat aplicatia online Chroșe Music Lab care are o sectiune speciala pentru abordarea Kandinsky. O gasiti AICI. Copiii pot desena diferite forme cu niste culori prestabilite și aceste forme vor fi asociate unor sunete. Cum „canta” o casa? Dar un ocean cu pesti? Ce muzica are anul 2021?

ora de pictura

A doua ora – forme repetitive

A doua ora am reluat o pictura pe care am realizat-o anul trecut. Atunci am desenat de Valentine’s Day inimioare. Acum am pastrat ideea pictorului si am desenat cercuri concentrice sau alte forme. Am pornit de la studiul lucrarii Color Study: Squares with Concentric Circles. Puteti vedea pictura originala AICI. Noi am impartit foaia in 8 spatii. Am indrumat copiii sa deseneze liber urmand insa tehnica: forme carora li se adauga alte forme de alte culori. Filip a fost chiar original, in fiecare spatiu a scris cate o litera din numele sau. Ora noastra s-a desfasurat online, eu am pictat impreuna cu copiii, m-am ajutat de iVCam.

ora de pictura

A treia ora – pictura pe muzica

La ultima ora am combinat iar pictura cu muzica. M-am gandit initial daca va fi greu pentru copiii sa foloseasca de data aceasta acuarele. Oare le-ar fi fost mai usor cu creioane colorate? Ei bine, am folosit acuarele si lucrarile lor sunt minunate. Colega mea minunata de la Focsani, doamna Ana-Maria Rusu (Multumesc!) mi-a sugerat sa pictam pe urmatoarea melodie: Mozart – Bread and Butter – AICI. O alegere inspirata. Copiilor le-a placut mult, ritmul e alert, frazele se repeta si lor le-a fost usor sa urmareasca linia melodica. Copiii au incarcat lucrarile pe Padlet si si-au dat feedback. In lucrarile lor se vede foarte bine ca unii au urmat linia melodica, altora muzica le-a sugerat diferite forme. Vom discuta picturile lor sa vedem ce le sugereaza celorlalti.

ora de pictura

Va invit sa scrieti in comentarii care sunt pictorii pe care i-ati studiat la clasele voastre. Sau poate ati vorbit deja despre Kandinsky. Care a fost impresia copiilor?

Alte articole pe blog: Pictura ghidata la clasa pregatitoare, Aplicatii de pictura

Ema

2 thoughts on “Ora de pictura – Kandinsky”

  1. Buna ziua, Ema! Următoarea ora de AVAP incercam si noi. Am emotii! Este minunat ce au realizat copiii tai !
    P.s : Si tu esti minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.