jurnal de vacanta

Jurnal de vacanta

Un jurnal de vacanta in care sa adune copiii activitati din aceasta vara mi se pare o idee ce poate avea succes. Nu stiu inca ce parere au elevii mei. Abia astept sa aflu. Ideea mea e ca depinde de mine sa creez oportunitatea, sa propun, sa orientez, apoi depinde doar de ei. Si eu acest lucru vreau sa il afle: ca invatarea depinde de ei. Au nevoie de o tema de vacanta? Si cum sa fie aceasta?
jurnal de vacanta

E nevoie de o tema de vacanta?

A fost, iar, un an altfel. Daca tot anul m-am straduit sa ii invat pe elevii mei si daca tot anul au fost lucruri care nu le-au iesit, NU le voi da ca tema de vacanta sa priveasca rasaritul si nici sa se joace cat mai mult. Oricum vor face acest lucru, sa se joace, doar nu-si imagineaza cineva ca un copil va sta nemiscat toata vacanta! Da, le voi da TEME. Pentru ca si in vacanta mintea are nevoie de hrana.
Exemplul meu sunt sportivii: acestia se antreneaza tot timpul pentru a fi mai buni. Orice invatare are nevoie de antrenament constant. Sunt copii care au nevoie de repere si rutina. Au timp si sa se joace si 5 exercitii si 5 pagini de citit nu le vor ocupa toata ziua. Apoi, nu poti exersa doar marti si in restul zilelor sa nu mai faci nimic. Daca eu, adult, folosesc vacanta pentru a citi, a invata ceva nou, pentru a lucra ceva, voi indemna copiii sa fie activi. Invatarea nu se termina in vacanta. Perioada de vacanta e o ocazie buna, o oportunitate pentru unii copii sa exerseze, sa acumuleze, sa fie mai buni la ceva pana la toamna, sa recupereze, sa isi aseze niste lucruri in ritmul lor propriu, in linistea camerei.

Jurnal de vacanta cu activitati simple

Da, le voi da teme. Voi combina activitati: sa citeasca, sa faca exercitii orale de mate, sa exerseze trasarea liniilor cu rigla, sa se lege la sireturi, sa isi faca ceva de mancare, sa mestereasca, sa scrie, sa faca probleme, sa exerseze ortograme – pentru copiii mai mari. Da, de toate. Vor avea timp si sa se joace si sa se plictiseasca, si sa contemple rasarituri si sa miroasa flori. Nu sunt de acord cu: Sunt copii, vor avea timp destul cand vor creste. Ba nu, nu vor avea timp! Sunt lucruri care se fac la timpul lor, la 7, 10, 12 ani si ele acum trebuie exersate.  In plus, daca privesc in viitor, as vrea ca ei sa aiba competenta de a-si organiza timpul, de a avea grija de mintea lor, as vrea sa stie ca orice invatare are nevoie de exercitiu constant. Si mate, pe cuvant, poti face si cu rutina de scris pe caiet si cu abordare amuzanta si /sau practica. Tonul face muzica. Si daca nu ducem totul la extrem (in niciun caz o culegere de terminat!), vacanta va fi faina si cu de toate.
 • Puteti sa descarcati formatul PDF – AICI sau AICI.
jurnal de vacanta

Incepem anul scolar de la acest jurnal de vacanta

Le-am pregatit un jurnal de vacanta. Le recomand sa citeasca in fiecare zi si de cateva ori pe saptamana sa rezolve 3-5 exercitii de matematica si de comunicare. Voi prinde foile de jurnal cu o alonja si le voi recomanda sa adauge acolo si desene si picturi realizate in vara aceasta, pagini pe care scriu sau pe care lipesc frunze ori hartii. La sfarsitul vacantei vor avea, in viziunea mea, un jurnal al vacantei.
Paginile din formatul PDF contin activitati in care ii invit pe copii sa urmareasca obiceiurile alimentare: cata paine se consuma in familie, cate fructe si legume se consuma pe zi. Am inclus si o activitate de reciclare, dar si una in care copiii pot castiga sume modice pentru activitati realizate prin casa. Formatul are si o lista in care se pot nota cartile citite si o pagina cu idei de activitati organizate intr-un tabel. Am primit feedback de la parinti ca unii copii asa functioneaza: vor sa aiba niste repere. Vreau ca la inceputul anului scolar sa pornim discutiile despre vacanta cu acest jurnal.
 • Acest jurnal de vacanta se potriveste si copiilor din clasele primare, dar, cred eu, si copiilor din clasele 5-6.
Daca il folositi, va rog sa imi dati un feedback. Imi puteti trimite si poze, ma voi bucura.
Ema

4 thoughts on “Jurnal de vacanta”

 1. Multumim, Ema!
  Abia aștept să-ți povestesc cum vor reacționa ai mei!

  Te îmbrățișez cu mult drag!

  Cu prețuire,
  Petronela din Iași

 2. Multumesc frumos! L-am descarcat si il voi folosi cu soriceii mei de la pregatitoare, dar il
  voi trimite si exploratorilor mei dragi din clasa a 5-a. Sigur revin cu feedback in toamna! 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.