Cum să scrii un ziar – Ziarul cu pisici

Totul a pornit de la cartea pe care o citește toată clasa: Domnișoara Miau, de Annie M.G. Schimdt. În carte, personajul principal, Tibbe, este redactor la un ziar. El iubește foarte mult pisicile și de aceea nimic pe lume nu i se pare mai important a fi scris la ziar, decât știrile despre pisici. Dar șeful său decide că îl va concedia dacă nu va începe să scrie și despre alte lucruri importante din comunitate. Pentru că în centrul acestei cărți se află pisicile și pentru că e vorba de un ziar, ideea de a scrie și noi un ziar despre pisici a apărut imediat.

Alegerea titlului

Am discutat mult pe marginea cărții. Am analizat tot ce se putea: acțiunea, personajele, deciziile personajelor, consecințele, vestimentația, comportamentul. Copiii au avut ca temă să scrie o știre care să aibă în centru pisicile, exact așa cum proceda Tibbe în carte.

Ar fi fost firesc să pornim de la niște rubrici de ziar sub umbrela cărora copiii să conceapă textele. Eu am ales să procedăm invers. Am discutat în clasă despre ce conține un ziar și i-am lăsat pe ei să scrie texte despre subiecte pe care ei le consideră interesante: știință, modă, curiozități, sport. Când toate au fost gata, le-am ordonat în rubrici ce au primit și denumiri: Știri, Rubrica sportivă, Pisici celebre, Știați că… .

Titlul ziarului a fost supus la vot. Copiii au venit cu câteva propuneri. Apoi am generat niște titluri cu ajutorul inteligenței artificiale. Le-am pus pe toate la un loc și am combinat ideile. Ne-am gândit și dacă sună bine fiecare titlu și dacă el exprimă exact ceea ce doreau ei să transmită. Așa am ajuns la titlul Pisiziarul.

Conținutul ziarului

Pentru ziar am folosit foi A2 pe care le-am prins împreună cu capse. Am ordonat știrile. Copiii au decorat paginile. Am căutat pe internet câteva fonturi tematice cu pisici. Am printat titlurile cu aceste fonturi.  Cu câteva zile înainte discutasem la oră despre rolul ilustrațiilor, copiii au desenat și au colorat câteva imagini. Când totul a fost pus împreună, copiii au fost foarte mândri. Acolo era toată munca lor.

Au apărut rubrici inedite: rubrica SF, rubrica de știri și cea sportivă, rubrica de senzațional, anunțul pentru concursul de frumusețe. Pe una dintre pagini am realizat un inventar al pisicilor celebre din literatură, film, desene animate: Motanul încălțat, Tom, Silvester, Cat Woman, Motan Noir, Arpagic, garfield, pisicile aristocrate etc.

Am vrut să le arăt copiilor că eforturile lor contează. Că munca lor, pusă laolaltă, crește și se transformă în ceva minunat. Contează fiecare rând, fiecare frază și fiecare își poate găsi locul. A fost o activitate despre adaptare la situație, despre creativitate, despre ce putem face împreună. Da, unii s-au implicat mai mult, alții mai puțin, dar fiecare a contribuit cu ceva. De la alegerea titlului și până la răsfoirea ziarului, totul a fost un efort susținut. Cred că Tibbe ar fi fost mândru de noi.

Puteți vizualiza ziarul AICI.

Voi ați scris vreodată un ziar al clasei sau cu clasa? Cum a fost? Vă invit să scrieți ideile în comentarii.

Alte articole pe blog: Cartea calatoare cu pisici, Cum am folosit inteligenta artificiala

Ema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.