Saptamana verde

Saptamana Verde cu elevii din clasa a treia

Anul 2023 a fost primul in care am avut de organizat Saptamana Verde, o saptamana cu activitati care sa se axeze pe teme de ecologie, natura, reciclare. Sunt teme de mare actualitate si copiii sunt foarte prinsi in acest trend. Mi-a fost greu insa, ca profesor, sa gasesc activitati care sa nu coste nimic sau prea mult, activitati in care sa nu depindem prea mult de vreme si momente utile si de interes pentru elevi.

Saptamana verde

Reciclare, un cuvant de mare actualitate

Iata mai jos o planificare a activitatilor pentru Saptamana verde. In prima zi am propus copiilor sa vorbim despre haine, despre ce se intampla cu miile de haine din magazine, despre cum putem recicla sau cum putem cumpara si folosi lucruri in mod responsabil. Copiii au adus doua tricouri care le-au ramas mici. Din ele am confectionat un suport de pahare. Puteti citi detalii despre activitate AICI.

Saptamana Verde

Pentru a doua zi am propus o vizita la o expozitie organizata la Muzeul de Istorie din Targu Mures. Expozitia continea instrumente muzicale vechi din mai multe tari. Ghidul ne-a vorbit despre fiecare fel de instrumente. La intoarcerea in clasa copiii au confectionat cateva instrumente muzicale din cutii si capace.

Miercuri, in a treia zi din Saptamana Verde, am fost la un liceu particular care are sere. Oamenii au fost deosebit de draguti cu noi, elevii de la liceu ne-au plimbat prin sere si ne-au explicat tot felul de lucruri despre plante. Copiii au pus seminte in pamant: plante aromatice, rosii, flori, castraveti, ce si-a adus fiecare. Au facut si schimb de seminte.

Saptamana verde

In a patra zi am mers la Gradina Zoologica. Cu o zi inainte am vizionat filmul România sălbatică, elevii si-au notat cuvinte cheie, animale, cuvinte de retinut. La Zoo au cautat animalele notate. Desi ei au vizitat foarte des gradina, si cu parintii si cu scoala, fiecare vizita acolo e o incantare.

Saptamana verde

Ultima zi din aceasta saptamana a fost dedicata nutritiei corecte. Doua studente le-au vorbit copiilor despre alimentatie. Dupa aceea am pregatit impreuna o salata de fructe. De fiecare data cand gatim in clasa, copiii declara ca e cea mai frumoasa zi de la scoala. Mie mi se pare dificila activitatea din punct de vedere organizatoric (se face mizerie, raman pete lipicioase ce trebuie curatate rapid, acces la apa, cosul de gunoi se umple repede), insa periodic avem o ora in care copiii gatesc ceva.

Puteti viziona si sub forma de film activitatile noastre AICI.

Saptamana verde

O altfel de Saptamana verde

In felul in care e organizata acum, Saptamana verde nu mi se pare de folos. Depindem foarte mult de vreme, parca nu ar fi potrivit sa fie realizata in lunile reci. Ii scoate pe copii din ritmul de invatare. Cumva ar fi un lucru bun, daca saptamana  ar fi setata intr-o perioada care sa nu interfereze cu examene, simulari, vacante. Cu siguranta a fost o provocare pentru scoli sa stabileasca aceasta saptamana, astfel incat sa nu se suprapuna cu simularile la clasele 2, 6, 8, cu finalul anului, cu vacanta de Pasti. Pe de alta parte, ca tara, nu avem dotari pentru saptamana verde. As fi vrut sa ii invat pe copii sa faca compost, sa vada cum se recicleaza un anume material, sa planteze si sa urmareasca evolutia plantelor, sa faca experimente, specialisti sa le prezinte niste lucruri.

Am tot auzit ca la clasele mici e mai usor de organizat Saptamana verde, la gimnaziu si la liceu insa e chiar dificil. Pe de alta parte, pentru ca in multe cazuri a venit dupa Saptamana Altfel, a fost cumva redundant.

Cred ca ar fi mai potrivit ca aceast timp verde sa fie la dispozitia profesorilor, astfel incat ei sa poata decide, in functie de ce se studiaza la clasa, in functie de anotimp si de alte probleme organizatorice, cand sa aloce o zi unei anume activitati. De-a lungul anului scolar sa avem astfel de zile la dispozitie in fiecare modul sau semestru sau luna si noi sa decidem cum folosim acest timp.

Imi place mult ideea de a face ceva din nimic sau cu foarte putin, insa atunci cand e vorba sa organizezi ceva pentru un colectiv intreg, pentru o scoala, lucrurile nu mai sunt simple. Ar fi minunat daca am avea o baza de date cu niste activitati, specialisti care sa intervina, institutii care sa ne primeasca fara interventii si bilete platite, materiale pentru experimente. Si ca sa plantezi ceva intr-un bol iti trebuie sa investesti, nu poti duce toata clasa pe camp sa isi ia pamant in ghiveci.

Va invit sa scrieti un comentariu cu ideile voastre din Saptamana verde: Unde v-a fost greu si unde usor, ce v-a reusit si ce nu, ce le-a placut copiilor, ce aveti in plan pentru la anul?

Alte articole pe blog: Cum sa presezi plante, Gradina din curtea scolii

Ema

1 thought on “Saptamana Verde cu elevii din clasa a treia”

  1. N-am mai apucat să facem săptămâna verde, căci a fost prima de grevă… Dar sunt întru totul de acord că avem o formă la care ministerul vrea să creăm noi fondul. DIn nimic și pe banii părinților!
    Poate nu sună așa modern și e nostalgică treaba, dar acel „plan de activități” pionierești funcționa mult mai bine decât ce se întâmplă acum, „altfel”. Aveai timp să pregătești vizitele și o activitate pe lună te scotea din monotonie.
    10 zile altfel se pot împărți pe 10 luni de școală. Și variezi ziua, septembrie într-o luni, octombrie într-o marți, astfel încât să nu pierzi mereu aceeași zi de școală și să rulezi la activități toți profesorii clasei (gimnaziu și liceu).
    Dar cine suntem noi, ăștia „mici“, de la piciorul broaștei din sistem ca să ne asculte cineva?!

    ȘI legat de SV, am vrut să îi duc la stația de epurare a apei… ia ghici, „suntem prea mici“. De atâta ZOO și Grădina Botanică se vor sătura curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.