Povesti audio cu Madame Fournier – Asculta o poveste

Alina e mama si spune povesti. Le spune pentru copilul ei si pentru toti copiii. Are o voce calda. De poveste. Spune povesti scrise de ea si povesti ale unor scriitori cunoscuti.

 

povesti audio

Am cunoscut-o pe Alina Fournier in grupul de Facebook EmaLaScoala. Ne spune si acolo povesti. Are un site cu podcast, cu povesti audio, Treasure Monkey se numeste, unde poti gasi, inregistrate, povesti spuse de ea, in limba romana si in engleza. Unele texte sunt citite in mai multe episoade. Unele sunt povesti cunoscute, cum e Apolodor de Gellu Naum, altele sunt scrise chiar de ea. Va invit mai jos sa aflati cine e Alina si de ce spune ea povesti.

 

Mama, spune o poveste!

Alina, de ce spui povesti? Cine esti si unde locuiesti? 

“Home is where there’s comfort” obisnuiesc sa spun americanilor. Trebuie sa recunosc ca in prezent Acasa este Atlanta. Cu 13 ani in urma, la nici 20 de ani, parintii mei au insistat sa ne mutam domiciliul in America. Tinta nu era deloc definita, dar cu timpul am invatat sa tintesc. Ce este cert? Am un suflet de artist. Deci imi este greu sa supravietuiesc intr-un peisaj corporatist. Am incercat mediul asta si in Romania, si in America, si in Emiratele Arabe, dar imi place sa lucrez cu oameni care inteleg interrelatiile umane si displac cu desavarsire ideea de a fi considerat doar un numar ca si angajat.
In prezent lucrez pentru un antreprenor israelian care, venit in America prin anii ‘90, si si-a folosit expertiza pentru a-si deschide un show-room cu corpuri de iluminat. Yaacov, cel cu pricina, imi ofera posibilitatea “de a juca” pe o scena unde pot porta multe palarii, de la contabilitate primara la menajarea intregului show-room. Chiar daca aria responsabilitatilor este diversificata, mi se respecta statutul de mama. Da! Ma simt privilegiata stiind ca pot echilibra si munca si viata de familie.
Dar totusi, arta pentru mine e un mod de a trai. Arta ma incarca si trezeste in mine EU-ul. Sincera sa fiu, cuvantul cariera ma sperie. La fel si presiunile societatii carora le-am dat atentie pana nu demult. De nenumarate ori am alergat dupa acel ceva care nu ma definea si gustam din arta doar printre picaturi. Am inceput sa scriu in liceu. Ma innebunea jocul de cuvinte. Mai tarziu, pe cand aveam cam 21 de ani, m-am surprins admirandu-mi prima pictura dupa 14 ore de munca. Pot sa spun ca am tot jonglat cu arta in diferite moduri si totusi refuz sa ma etichetez. Sunt Madame Fournier care creeaza. Asta este felul meu de a da inapoi umanitatii.

Sunt sotia unui frantuz, de aici si numele de scena “Madame Fournier”, si mama unui baietel poliglot. La doar 5 ani, Mathias vorbeste cu mandrie 3 limbi. Chiar daca momentan locuim pe teritoriul american, acordam multa atentie multiculturalismului in care traim.

 

O poveste, o infuzie de cuvinte

Cum a aparut proiectul acesta, de ce a aparut, care e scopul sau, carei grupe de varsta se adreseaza?

Avand ca slogan “Sa ramanem curiosi!”, Podcastul Treasure Monkey cu Madame Fournier  este un proiect de suflet, un canal zglobiu nascut din pasiunea de a umple universul copiilor cu povesti rostite frumos, multa poezie si un strop de fantezie. Podcastul aplauda si imbratiseaza autori romani, dar si internationali, clasici, dar si contemporani, atat in limba romana, cat si in limba engleza si franceza.
Fiind o mama dedicata si pasionata de lectura, am petrecut multe momente citindu-i fiului meu o selectie vasta de carti pentru copii.
Asa am inteles ca natura inzestreaza copilul cu seminte gata sa incolteasca si ele pot deveni un bun al omului numai prin educatie. Daca aceste „semintele” sunt stimulate jucaus si melodic, va creste o tulpina din care se vor desprinde frunze, flori si fructe. O adevarata bogatie! Asa a luat viata (cu blandete si caldura) acest mediu virtual (podcastul Treasure Monkey cu Madame Fournier) favorabil “incoltirii” si sper ca ideea mea sa mangaie urechiusele multor ascultatori.
Nu ma intereseaza sa stabilesc grupa de varsta. Consider cu ardoare ca fiecare copil trebuie expus cat mai mult literaturii si indraznesc sa le provoc priceperea. Ofer o infuzie de cuvinte, cum imi place sa spun. Fiul meu a fost expus atat literaturii pentru cei mici, cat si literaturii adresata adultilor de cand avea 2 saptamani. Si uite rezultatul, intelege si vorbeste 3 limbi. Vreau sa cred ca podcastul meu este terapie audio pentru toate varstele. Copilul din noi nu moare niciodata. Multi il ascund, ce-i drept.

La doar numai 7 luni de la lansare, podcastul “serveste” 38 de episode intre aproximativ 7 si 20 de minte, plus Episodul Zero – Introductiv si Extra – Despre Madame Fournier si imi pare ca publicul apreciaza agenda foarte colorata si naratiunea destul de diversificata.
Cum nu sunt adepta a cadourilor materiale, podcastul a fost lansat intentionat pe data de 1 Iunie 2018, cadoul perfect pentru toti copiii. Difuzarea podcastului se face prin prisma a 11 platforme, gata sa satisfaca preferintele fiecarui ascultator, iar abonarea la noutati se poate face cu multa usurinta.

 

De la povesti audio, la povesti scrise

Cum vrei sa il continui ? Care sunt proiectele viitoare ? Cum vrei sa evolueze aceasta activitate a ta ?

Pastrand misiunea pe care am mentionat-o mai sus, voi continua sa inspir. Vreau ca ascultatorii podcastului sa isi pune gandirea in miscare si sa reuseasca sa vada dincolo de ei. Intentia mea este sa lansez fiecare episod cu propriile-mi scrieri. Dupa cum probabil ai observat, sunt numai cateva episoade scrise exclusiv de mine. Si asta pentru ca programul meu este destul de incarcat si imi place sa pastrez un echilibru care sa imi favorizeze creativitatea. Vreau sa transform activitatea asta, pentru care fur timp in prezent, in munca de zi cu zi. Lucrez la acesta tranzitionare cu constiinciozitate.
Am inceput sa scriu o carte pentru copii, in paralel cu podcastul, si sper ca viziunea mea sa prinda aripi cu ajutorul unor ilustratii de exceptie. Fantastica si educativa, acesta carte va purta cititorii pe un taram spectaculos. Promit! Revin cu detalii.

 

povesti audio

De ce se numeste Treasure Monkey?

Stiu din mitologie multor popoare ca maimuta a jucat un rol foarte important si cumva mereu mi-a atras atentia.
Cu cativa ani in urma incepuse sa ma pasioneze ideea de trash-to-treasure, asa zisa transformare a gunoaielor in arta. Asa am salvat primul gunoi, un manechin din anii ‘60 trist si gata sa moara pe care l-am readus la viata. Acum este una dintre cele mai vibrante piese decorative din locuinta mea. Atunci mi-am numit arta Treasure Monkey. Plus ca stiam cat sunt de activa, vesela si neascultatora, gata se ma furisez incet si pe ascuns in inimile oamenilor.
 Cum alegi ce sa citesti?

Simplu. Nu aleg. Povestile ma aleg pe mine. Sunt un sol al povestilor.

Copilul tau asculta podcasturile?

Un da categoric. Ce-i drept, nu imi pun copilul la culcare cu podcastul meu, dar cand gatesc sau in masina este clar in difuzoare.

Fiecare inregistrare are si un intro care iti apartine. De ce te-ai gandit asa ?

Intr-adevar fiecare episod este insotit de un Intro pentru ca fiecare spectacol are nevoie de o introducere. Pe scurt, prin acest Intro reglez lumina reflectorului, reglez tonul si starnesc curiozitatea. Nu esti de-acord?

Alte detalii, informatii, unde gasim povesti audio

Podcastul Treasure Monkey cu Madame Fournier este difuzat aici: Anchor, Apple PodcastPodcastsSpotify.

Alina

Voi ascultati povesti? Pe langa cititul cu voce tare sau in gand, ascultatul povestilor are un rol deosebit de important in formarea gustului pentru lectura, a interesului pentru opere, dar si in formarea auzului. Lasa un comentariu cu ideile tale.

Alte articole pe blog: Carte pentru profesori – Teach Like a Pirate, Bucuria de a scrie povesti

Ema

2 thoughts on “Povesti audio cu Madame Fournier – Asculta o poveste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.