Multa lume ma intreaba daca am proiecte. Am schite si planuri pe care le pun pe hartie. Uneori am totul in minte, alteori am nevoie de pasi scrisi pe un carnetel. Iata aici schita unei lectii la dezvoltare personala. E despre regulile de igiena. Un proiect de lectie nu am. Un proiect din acela cu competente, metode, scris totul pe o foaie. Dar dupa planul meu de mai jos, dupa schita de aici, puteti adauga voi detaliile trebuincioase unui proiect.
Plan de lectie simplificat
Tema igienei personale am abordat-o si la inceputul anului. Acum am reluat-o si i-am adaugat informatii noi. In fiecare an scolar avem tema aceasta si mereu vorbim despre aceleasi lucruri. E necesar ca de la an la an sa ridicam stacheta si sa strecuram lucruri care pot sa clarifice continuturile in mintea copiilor. Acum am verificat competentele din programa si am adaptat activitatile la abordarea online. Adaptarea e necesara pentru ca eu imi propun de obicei prea multe si trebuie sa fiu atenta la acest lucru. Pe de alta parte, ora online e mai neincapatoare, momentele se lungesc de obicei datorita problemelor tehnice, copiii nu sunt mereu spontani, daca sunt atunci nu ne auzim unii pe altii si e necesar un minut de ordine.
Captarea atentiei – Ghicitori – Le-am scris intr-un slide din PowerPoint, le-am pus animatii sa atraga atentia. Am luat ghicitorile de pe internet, nu am gasit cine e autorul. Pentru ca am gasit aceleasi ghicitori pe siteuri diferite, nu as putea da credit cuiva.
Prezentarea continutului – Despre ce credeti ca vobim azi? Avand in vedere ca le-am spus ghicitori despre obiectele de igiena, copiii si-au dat seama care e subiectul lectiei. Le-am precizat la ce ma astept de la ei: pana la sfarsitul orei sa identifice lucruri pe acre le stiau sau nu, sa se gandeasca la ce ar dori altceva sa afle si sa formuleze o intrebare. Aceste intrebari pot fi abordate la lectia urmatoare la partea de reactualizare a cunostintelor. Copiii isi pot raspunde unii altora.
Dirijarea invatarii
- Unde traiesc microbii? Cautam exemple de obiecte pe care e posibil sa se afla microbi.
- Cum ajung microbii in corpul nostru? Hai sa urmarim un film AICI. Copiilor le place mult filmul acesta. L-am vizionat si cu alta ocazie si le-a ramas in minte. De multe ori si-au adus aminte de el si l-au dat exemplu.
- Credeti ca microbii sunt de un singur fel? Oare cum arata ei? M-am folosit aici de o prezentare de pe Twinkl. O gasiti AICI. Poate pare o prezentare cu multe cuvinte noi, insa cred ca elevii au nevoie de provocari. Am mai discutat despre igiena, asa ca acum era necesar sa vin cu idei diferite. Pe unii chiar ii intereseaza partea stiintifica.
- Cum ne putem proteja de microbi? Am facut un experiment simplu pe care l-am vazut de multe ori pe internet. Am folosit o farfurie cu apa, piper macinat, sapun. Am pus piperul in apa. El reprezinta mizeria, microbii. Daca imi dau mainile cu sapun si le bag in apa, piperul din apa se retrage pe margine simuland astfel ca murdaria e alungata de apa si sapun.
Evaluare sau exit ticket de forma 3, 2, 1.
- 3 lucruri pe care le-ai aflat din lectie
- 2 lucruri interesante
- 1 intrebare despre lectie
Activitate de rezerva – Un joc pe Wordwall – sortarea obiectelor pentru igiena casei si igiena locuintei.
Aceasta a fost, in linii mari, lectia noastra online. Daca as fi avut lectia in clasa, as fi propus si in joc in grupe sau perechi, o prezentare din partea copiilor pentru a-i incuraja sa se exprime.
Daca abordarea voastra contine alte lucruri mai usor de manageriat online, va invit sa le scrieti in comentarii.
Alte articole pe blog: O zi pe Zoom, Reguli pentru orele online.
Ema