Literele b si d

Literele b si d – confuzie – activitati ajutatoare

Literele b si d – copilul confunda literele in scris si cand le citeste. Cativa parinti m-au intrebat ce metoda am pentru a-i ajuta pe copii sa le diferentieze, sa nu le confunde. Raspunsul meu e in folosirea unor activitati senzoriale si motrice. Activitatile pentru copii trebuie sa aiba legatura cu jocul. Confundarea unor litere sau a unor sunete poate fi o problema de dislexie si disgrafie. Invatatorul copilului va poate recomanda o vizita la un logoped. Acesta va pune un diagnostic si veti afla daca micutul vostru de clasa pregatitoare sau clasa intai are o astfel de problema. Prin joaca, acasa sau la scoala, il puteti ajuta pe micul scolar sa diferentieze literele b si d.

 

Literele b si d – confuzia literelor mici de tipar

Confuzia celor doua litere se refera la literele mici de tipar, deoarece forma lor grafica e asemanatoare. Difera doar orientarea cerculetului, stanga – dreapta. Pe langa exercitiile grafice, de scriere, de citire, pe langa dictari, despartiri in silabe, citire pe silabe, analiza cuvintelor, va propun si activitati senzorio-motorii. Cred ca ele ii ajuta mai mult pe copii, deoarece multi invata mai bine atunci cand simt forma, cand se misca sau atunci cand construiesc.

 

Literele b si d

 

Activitate vizuala si motrica pentru literele b si d

Va propun o activitate simpla, de decupaj. Folositi hartie colorata. Faceti literele cat de mari vreti. Lipiti-le pe o foaie, pe un carton. Posterul astfel creat poate sta tot timpul la vedere. Iata mai jos un video care sa va ajute.

 

 

Am decupat literele b si d din doua foi de culori diferite si le-am lipit una peste alta. Apoi am pliat bastonasul si am lipit pe foaie in asa fel incat forma rezultata sa poata fi miscata stanga – dreapta. Am ales pentru litera b cuvantul burta si pentru litera d cuvantul dos. Daca voi gasiti alte doua cuvinte care sa poata fi asociate in aceasta forma, sa imi spuneti. Puteti da o forma literelor: pot fi iepurasi, catei, pisici sau oameni. Lasati copiii sa aleaga ceva ce le place. Scrieti pe fiecare litera cuvantul: burta pentru b si dos pentru d.

 

Alte organizari vizuale

Folosind aceleasi decupaje de litere puteti crea si alte organizari vizuale. Lipiti literele pe caiet, scrieti pe ele cuvinte care incep cu acea litera.

literele b si d

Sau scrieti doar cate un cuvant pe fiecare litera.

Lipiti literele b si d una langa alta, in oglinda. Seamana cu doua cizme, nu-i asa? Imaginea rezultata poate sa para o pereche de cizme, insa e cam greu de asociat cu diferentierea literelor. Copilul nu va sti care e b si care e d deoarece in acest fel nu se leaga de nimic. Dar poate gasiti voi o solutie.

 

 

Alternati activitatile senzoriale si de miscare pentru literele b si d

Porniti de la simplu la complex. Chiar daca sunt activitati pentru copii, voi, parintii, va puteti prinde in joc. Mai intai desenati, trasati, modelati litere, apoi treceti la recunoasterea lor.

  1. Puneti nisip sau malai intr-o tavita si invatati-l pe copil sa traseze literele de tipar cu degetul (cu sau fara modelul unui cartonas cu litere pe care sa il aiba alaturi).
  2. Din plastilina sau coca din faina, apa si sare, copilul poate modela cele doua litere. Abordati aceasta activitate in mai multe zile, modelati si alte litere pentru a integra pe b si pe d in alfabet.
  3. Folositi sarmulite plusate pentru modelaj.
  4. Construiti literele din pietricele puse una langa alta. Puteti inlocui pietricelele cu alte obiecte: nasturi, margele, scoici, castane.
  5. Desenati literele pe podea sau pe asfalt, una langa alta, in oglinda: d b. Ele trebuie sa fie mari. Rugati copilul sa mearga pe ele, sa sara pe liniile lor.
  6. Identificati in casa obiecte care incep cu b sau cu d. Pregatiti niste etichete pe care sa le lipiti sau sa le puneti langa obiectele respective. Faceti asta impreuna. A doua zi lasati copilul sa faca singur acest lucru. Ce obiecte ati putea gasi? Borcan, bat, basca, bibelou, burete, birou, dulap, dop, dus, dormitor.
  7. Organizati o vanatoare a literelor. Imprastiati mai multe cartonase cu litere si aveti grija ca literele b si d sa fie scrise pe mai multe cartonase decat celelalte litere. Culegeti mai intai toate literele b. Apoi toate literele d. Amestecati iar literele, culegeti o pereche b si d.

Literele b si d

Numarati, desenati, decupati

Uneori nu trebuie decat sa ii sugerati copilului o anume activitate si in mintea lui vor navali ideile. Inventati un joc cu litere. Inventati o poveste pentru fiecare, un cantec. Am pregatit si un format PDF cu 20 de fise si activitati de trasare, decupare, potrivire, recunoastere, despartire in silabe. Il puteti descarca AICI

Puteti cauta si pe internet alte idei care sa va fie de ajutor in aceasta activitate. Veti gasi multe abordari frumoase in limba engleza. Desi nu toate se potrivesc limbii romane, poate va inspira.

Activitatile de mai sus si formatul PDF sunt realizate de mine. Imi e de ajutor daca ii dati un share mentionand sursa de inspiratie. Daca va doriti o carticica asemanatoare, va incurajez sa o realizati singuri, cu ideile voastre proprii. Nu e greu.

Daca aveti si alte idei de activitati pentru literele b si d, alte jocuri didactice pentru litere, lasati un comentariu.

Gasiti pe blog si alte idei pentru predarea literelor: Literele B si b, Bingo sunetul A.

Ema

 

2 thoughts on “Literele b si d – confuzie – activitati ajutatoare”

  1. Vă mulțumesc din suflet pentru toate materialele pe care le împărtășiți! Îmi sunt atât de utile atât pentru copilul meu care are pasul și stilul lui de învățare! 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.