litera î

Litera î, sunetul î, jocuri si fise

Am pregatit cateva fise si activitati pentru litera î. Ele pot fi realizate la scoala sau acasa. In limba romana litera î se foloseste la inceputul si la sfarsitul cuvintelor. Daca pentru litera de la inceput e mai usor de gasit cuvinte (inghetata, invatatoare, inot, inca, inainte), pentru exemple de folosire a literei la sfarsit e mai greu la clasa pregatitoare: pârî, vârî, coborî, hotărî. E greu deoarece forma cuvintelor face ca acestea să fie greu de pronuntat, copiii sesizeaza cu dificultate sunetele finale.

litera î

Jocuri cu litera î si sunetul î

Va propun un joc de sesizare a sunetului î: Veti spune cuvinte care contin î la inceput si copiii vor bate din palme cand aud un cuvant care contine sunetul î. Evitati la acest joc cuvinte care se scriu cu â (litera â e pentru situatiile in care sunetul se afla in interiorul cuvintelor: român, pârâu, mâine, pâine, câine) – lasati aceste cuvinte pentru cand veti preda litera â. Alternati cuvinte ce contin î cu altele ce nu contin acest sunet: înghetata, învatatoare, apa, maimuta, încolo, încoace, înainte, banane.

Joc de despartire in silabe, un joc cu inghetata. Cuvantul inghetata e foarte indragit de copii, insa e dificil deoarece e si lung si contine si grupul de litere ghe, dar poate fi folosit pentru un joc. Descarcati fisele cu jocul AICI. Formatul meu contine doua feluri de joc: prima pagina are jocul in care formele trebuie decupate si asezate pentru a forma cuvinte, a doua pagina presupune doar despartirea cuvintelor in silabe. Jocul presupune aranjarea globurilor de inghetata ce au silabe astfel incat sa formeze cuvinte: E un joc ce se poate face si la clasele intai si a doua. Puteti realiza si jocul pe tabla: decupati forme colorate pe care copiii sa le aseze.

litera î

O fisa pentru recunoasterea literei î aveti AICI. Si AICI o fisa foarte usoara cu litera îm ea se adreseaza copiilor cu dificultati de invatare.

Alte activitati pentru litera î

Inainte sa intram in perioada de suspendare a activitatilor scolare pentru epidemie, am facut la scoala cu copiii pictura ghidata cu tema Inghetata delicioasa.

litera î

Pentru a stabili ce inghetata prefera fiecare copil, am realizat si un grafic. Copiii au propus diferite variante de inghetata, cu arome, apoi fiecare a marcat care e cea preferata. Fetitele au scris cu rosu, baietii cu albastru. La sfarsit am interpretat graficul: cati copii prefera fiecare fel de inghetata, cate fete, cati baieti, care e cel mai mare numar si cel mai mic.

litera î

Jocuri pe Wordwall

Va propun aici si niste jocuri pe care le-am realizat pe Wordwall. Poate va sunt de folos. Nu au toate legatura cu litera î , dar poate le folositi in perioada in care copiii stau acasa.

Recunoastere litera î – https://wordwall.net/resource/872806

Aseaza cuvintele in propozitii – https://wordwall.net/resource/849033

Alege cuvântul corect – https://wordwall.net/resource/848993

Cuvinte care contin P – https://wordwall.net/resource/848941

Ce stii despre pinguini – https://wordwall.net/resource/848979

Va invit sa scrieti in comenatrii ce activitati ati realizat pentru litera î . Ati gasit o carte de citit pe tema inghetatei?

Alte articole pe blog: Poveste pentru fiecare litera ă, î, â, Litera V de la vulpe

Ema

2 thoughts on “Litera î, sunetul î, jocuri si fise”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.