jocuri de dezvoltare personala

Jocuri de dezvoltare personala – 6 jocuri amuzante

Jocuri de dezvoltare personala. Imi plac mult orele de dezvoltare personala. Pe vremea cand eram eu in clasele mici, conceptul nici nu exista. E important pentru copii sa se cunoasca unul pe altul. Ii ajuta sa fie empatici, sa inteleaga de ce unii iau anumite decizii, de ce se poarta intr-un anume fel, de ce au anumite preferinte.  In urma unor astfel de jocuri de dezvoltare personala am aflat si eu tot felul de detalii despre ei. Am aflat ca unul dintre baieti merge la fotbal si ii place foarte mult (desi la scoala nu se remarca la acest aspect), ca altul merge cu mama la lectiile dansei de dans si ii place mult de tot, ca o fetita e alergica la parul de caine, ca pentru a fi bogat nu e nevoie sa ai bani multi, ci trebuie sa muncesti….

jocuri de dezvoltare personala

Inventati jocuri de dezvoltare personala

Orele de dezvoltare personala sunt ceva nou si pentru mine. Caut mereu ca acestea sa fie distractive si educative. Pregatesc deja o serie de jocuri pentru inceputul de an. Copiilor le place sa vorbeasca despre sine. Alor mei le place extraordinar de mult! Pe unele din aceste jocuri de dezvoltare personala pe care vi le propun mai jos le-am incercat deja, altele sunt pe lista de asteptare. Daca nu aveti la indemana un joc ce sa se potriveasca temei si obiectivelor voastre, inventati unul. Copiii abia asteapta sa se joace, sa vorbeasca despre ei, sa isi dea cu parerea.

Reguli de respectat

*Pentru ca disciplina dezvoltare personala este despre fiecare persoana, este o abordare subiectiva, nu criticati si nu analizati raspunsurile. Acceptati tot ce spun copii, e inima lor acolo.
*Stati in cerc, astfel incat copiii sa se vada unii pe altii. Nu poti vorbi despre tine si cu ceilalti stand in banca sau cu spatele la ceilalti.
*Uneori e nevoie ca voi, invatatorii, sa incepeti. Si voi trebuie sa faceti parte din joc. Coborati de pe piedestalul cadrului didactic si spuneti lucruri sincere si simple despre voi.
*Faceti in asa fel incat jocul sa fie unul de echipa. Copiii trebuie sa se astepte unii pe altii, sa accepte parerile celorlalti, sa fie empatici.
Iata cele 6 jocuri de dezcoltare personala la care m-am gandit:

1. Noutatea zilei

Am inceput in clasa pregatitoare cu noutatea zilei. Nu am mai reusit sa scapam de activitatea aceasta. Pe la mijlocul clasei I am inceput sa facem lista pe tabla: dimineata, inainte de a se suna, copiii se scriau in ordinea sosirii, pe lista. Apoi incepeau sa isi spuna noutatile. Uneori noutatile nu sunt chiar noutati – ei isi mai amintesc si ce au facut acum 3 zile. Ce e important aici: faptul ca selecteaza din multitudinea de informatii ceva care li se pare semnificativ si trebuie aflat; ca isi organizeaza ideile si le pun in comunicari coerente; ca se asculta unii pe altii si comenteaza; ca fac parte din grup, din comunitate.

2. Spune 3 lucruri despre tine

Copiii stau in cerc si cand le vine randul spun 3 lucruri despre sine. Se poate alege o tema: fructele (Mie imi plac bananele si merele, dar nu imi plac prunele). Sau ce fel de persoana esti? (Sunt ordonat, imi place sa desenez si vin devreme la scoala)

3. Adevarat / fals

Copiii stau aliniati pe 2 randuri, fata in fata. Eu, invatatorul, spun ceva, iar daca enuntul meu e adevarat, ei sar, daca nu, fac un pas in spate. Se poate alege o tema: Regulile clasei (Mancam in timpul orei. In sala de sport intram doar insotiti de invatator. Ridic mana daca vreau sa spun ceva), Toamna, Reguli de igiena ….

4. Despre mine

Copiii stau in cerc. Fiecare va spune despre sine 2 lucruri adevarate si unul fals. Ceilalti trebuie sa ghiceasca ce lucru e fals.

5. Graficul preferintelor

Mi-am propus sa facem unul la doua zile. Voi lucra cu pozele copiilor si dimineata, inainte de a se suna, fiecare isi poate muta poza. Pe urma interpretam graficul. Se pot alege teme diferite, in functie de sezon, unitatea de invatare, tema zilei. De exemplu: Fructele preferate. Pun pe plansa pozele unor fructe, iar copiii isi vor muta pozele personale in dreptul unui singur fruct. Numaram cati prefera fiecare fruct, cate fete, cati baieti, iar unii ne pot spune de ce prefera un anume fruct si nu altul. Alte teme: Hobby, Animalul de companie, Sportul preferat, Anotimpul preferat.

6. Salutul personalizat

Mi-am propus ca anul acesta sa ne gasim un salut propriu; sa inventam unul; unul amuzant. Poate ceva ca o strangere de mana si un dans caraghios.

Daca stiti si alte jocuri ce s-ar potrivi inceputului de an, alte jocuri de dezvoltare personala, lasati un comentariu. Gasiti pe blog si alte idei: Carti de dezvoltare personala, joc.

Ema

3 thoughts on “Jocuri de dezvoltare personala – 6 jocuri amuzante”

  1. Noi ne jucam “Ma gandesc la….” Un copil se gandeste la un coleg/colega si spune o caracteristica personala a acestuia iar ceilalti trebuie sa ghiceasca despre cine e vorba. ex: Ma gandesc la un coleg care spune bancuri bune sau Ma gandesc la o colega talentata la desen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.