JOCURI CU CUVINTE

6 jocuri cu cuvinte de jucat in masina

V-ati pregatit bagajele? Sunteti gata de drum? Va propun 6 jocuri cu cuvinte, jocuri amuzante pe care sa le jucati in timpul calatoriei cu masina (cred ca se potrivesc si in avion, pe cuvant; in tren nu mai spun).

JOCURI CU CUVINTE

 1. I spy with my little eye… – Da, da, da, formula de inceput e in engleza, dar sa stiti ca noi am incercat in clasa si in romana si in engleza si suna mai bine in engleza, copiilor le-a placut formularea. Cum se joaca: Gasesti pe drum, in jur, in masina… un obiect de o anume culoare, forma. Spui: I spy with my little eye … ceva verde si inalt. (Poate fi un copac, un stalp…) Depinde de tine cate indicii vrei sa dai si daca in indicii incluzi culoarea, marimea, forma, numarul. Daca celallat ghiceste, preia jocul, daca nu, e iar randul tau. E un joc lingvistic ce ajuta la identificarea caracteristicileor / insusirilor obiectelor, a adjectivelor. Copilul se simte un mic detectiv cand trebuie sa ghiceasca, iar cand ii vine randul sa formuleze enuntul jocul il ajuta sa sintetizeze informatiile si sa ofere o formulare concisa. Incercati si numai in engleza! I spy with my little eye … something yellow and small.

2. Jocul literelor sau al silabelor – Alegeti o litera sau o silaba si gasiti cat mai multe cuvinte care incep cu acea litera sau acea silaba. Modificati jocul si cautati cuvinte care se termina cu litera sau silaba aleasa. Modificati din nou jocul si alcatuiti propozitii / enunturi in care toate cuvintele incep cu litera aleasa (varianta aceasta e mai grea, dar e foarte distractiva – vor iesi enunturi haioase, cerute de cerinta pastrarii literei: Furnica forfoteste fumegand fără foc.)

3. Inventeaza o framantare de limba. Porniti de la una pe care o stiti. Printati framantari de limba, taiati-le ca sa obtineti niste biletele. Din cand in cand dati copilului cate un biletel sa il citeasca, apoi exersati cat mai repede. Pe biletel copilul poate desena ce spune framantarea de limba. Complicati jocul si inventati voi o framantare de limba: alegeti un cuvant si incercati cu el – mormoloc – Mormolocul mormoloceste mormolos in mocirla mormoloasa.

4. Cuvinte care rimeaza. Propuneti, pe rand, un cuvant si cautati rime. Cat mai multe rime! Exemplu: copac – capac, sărac // moț – soț, boț, colț // pălărie – hârtie, colivie, măgărie!, copilărie. Complicati jocul si alcatuiti o poezie cu rimele gasite: Într-o pălărie / Am o hârtie / Și o colivie / Asta e magie! Ca să fie si mai amuzant, cantati pur si simplu poezia compusa. (Cantati in soapta in avion.

 

Jocuri cu cuvinte, jocuri inventate de voi

Daca ati epuizat jocurile pe care le stiati, inventati voi niste jocuri. Nu trebuie sa fie complicate. Copiii se vor bucura sa faca niste reguli. Profitati de aceasta ocazie pentru a consolida niste cunostinte de la scoala si inventati jocuri cu silabe, cu sinonime, cu antonime.

jocuri cu cuvinte

Mai am doua jocuri pe care vi le propun:

5. Joc cu actiuni. Un joc al verbelor si al actiunilor. Alegeti o vietate (insecta, pasare, mamifer) si spuneti pe un ton glumet: Ce face albina? Adunati cat mai multe actiuni / verbe. La inceput ele vor fi unele obisnuite, apoi vor deveni tot mai amuzante. Albina zboara, inteapa, zumzaie, culege, se scarpina, calatoreste, se tavaleste, strange, aduna, cauta, canta, se fereste, rade …

6. Inventati cuvinte. Hai sa inventam cuvinte. Ma gandesc la un cuvant pentru … masina. Motocalucineta. Mașicheroletă. Mașitroticaloparinetă. Ma ganesc la un cuvant pentru … creion. Crecoloromat, Creioinghetat. Complicati jocul si intrebati: Cum arata un Creioinghetat? Veti avea o surpriza sa aflati ca e un creion obisnuit dar care are in varf o inghetata adevarata din care poti manca in timp ce scrii.

jocuri cu cuvinte

Alte articole cu jocuri, pe blog: Capitanul si marea, Jocuri din vacanta mea.
Daca stii si tu jocuri ce se pot juca in calatoriile cu tranul, cu masina, cu avionul, lasa un comentariu cu ideile tale. Sau poate copiii vostri desfasoara anumite activitati cand calatoriti; da-ne idei.
Calatorie placuta sa aveti!
Ema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.