dezvoltare personala pentru copii

Dezvoltare personala – Ti-ai umplut galeata azi?

Orele de dezvoltare personala pentru copii sunt un subiect sensibil. Ce si cat si despre ce vorbesti cu copiii? Cum ii ajuti sa isi inteleaga sentimentele? In lipsa unor manuale proaspete, nu doar pentru matematica si comunicare, ci si pentru dezvoltare personala pentru clasa a II-a, am decis sa abordez cateva texte care sa aiba un rasunet in mintile copiilor. Am cautat ceva dincolo si mult departe de clasicele naratiuni despre toamna si prima zi de scoala. Primul dintre aceste texte este: Ti-ai umplut galeata azi ?Textul original apartine lui Carol McCloud, iar cartea se numeste   Poti cumpara cartea de pe BooksExpress apasand pe titlul de mai sus. Eu am adaptat putin textul pentru a se potrivi subiectelor ce doresc sa le abordez in aceste zile.
dezvoltare personala
dezvoltare personala

Cand iti umpli galeata? Si ce sa pui in ea?

Cât e ziua de lungă, fiecare poartă o găleată invizibilă. Dar ce să pui în ea? Fructe și legume pline de vitamine? Periuța de dinți și pasta? Zăpadă? Nu!
Găleata aceasta invizibilă are un singur scop: să  ții în ea gândurile bune, cuvintele frumoase și sentimentele minunate. Dacă  ești bucuros, găleata ta e plină.
Dacă ești trist, găleata ta e goală.
Dar cum să îți umpli găleata? O umpli atunci când ești politicos și prietenos sau când ajuți pe cineva. Dar știi că poți goli găleata cuiva? Da! O golești atunci când vorbești urât și nu ești atent cu acea persoană. Atunci și găleata ta e goală.
Toată ziua ne umplem găleata sau o golim în funcție de felul în care ne purtăm. Spune colegului un cuvânt frumos și vei vedea cum îți zâmbește. Asta înseamnă ca i-ai umplut găleata.
La sfârșitul zilei întreabă-te:
-Am o găleată plină? Am umplut găleata cuiva astăzi? 
Gasiti pe YouTube si lectura cartii, in engleza – YouTube – Have You Filled a Bucket Today? 
 
dezvoltare personala

Activitati pe marginea cartii

La abilitati ne-am ocupat fiecare cu cate o galeata. I-am invatat pe copii cum sa realizeze o forma simetrica, apoi ei au fost foarte bucurosi sa foloseasca instrumente si lucrusoare pe care anul acesta le au in cutia personala: capsator, perforator, ochisori mobili, banda adeziva.

Vorbiti in fiecare zi, la rutina de dimineata, despre cum putem avea o atitudine pozitiva de-a lungul zilei. La sfarsitul orelor asigurati un moment de feedback si intrebati-i pe copii daca au reusit sa umple cu zambete galeata.

dezvoltare personala

Dezvoltare personala pentru copii

Crezi ca sunt importante orele de dezvoltare personala? Care e parerea ta? La clasele a treia si a patra disciplina e asimilata de educatie civica. Crezi ca e bine asa? Ce alte subiecte abordati la aceste ore? Despre ce prefera copiii sa vorbeasca?

Puteti achiziona cartea  de pe site-ul Books Express. Daca apasati pe titlul cartii veti fi directionati in libraria online. Daca locuiti in strainatate, va e mai usor sa cumparati cartea, cu transport gratis de pe Book Depository – Have You Filled A Bucket Today?  E o carte si pentru copii, dar sa stiti ca se potriveste si adultilor.

Gasiti si alte idei pentru orele de dezvoltare personala pe blog: Emotii de baza – Frica, Gestionarea emotiilor – Rusinea.

Ema

5 thoughts on “Dezvoltare personala – Ti-ai umplut galeata azi?”

  1. Felicitari pentru alegerea acestui text! M-am bucurat sa-l regasesc sub aceasta forma abordat in clasa copilului meu.

    1. Da, asa este. E minunat. E carte care trebuie citita mereu, mereu si de adulti si de catre copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.