Daca as fi bogat … – scrierea imaginativa

De cate ori nu te-ai gandit cum sa incepi sa scrii o banala cerere, o invitatie, o declaratie? Stii care sunt etapele, normele, ce trebuie sa contina fiecare, dar parca nu stii de unde sa incepi, cum sa continui, cum sa formulezi sa nu para nici complicat, nici prea lung, nici prea-prea… Ei bine, usurinta adultilor de a scrie tot felul de texte porneste din copilarie, de la scrierea imaginativa.

Scrierea imaginativa porneste de la ceva ce oricum copiii fac zilnic, aproape in fiecare minut: creeaza, inventeaza, pluseaza din imaginatie, fabuleaza. Ce ai face daca ai avea multi bani? In urma sondajului, a reiesit ca cei mai multi s-ar distra, unii ar economisi, cativa ar cumpara ceva, ar da si altora sau ar contrui o casa, un parc de distractii…

Daca as fi sarac…. / Daca as fi bogat ….Scrierea imaginativa pune totul pe hartie. E important ca cei mici sa verbalizeze, sa scrie, sa infaptuiasca, sa spuna… Din mintile lor istete ideile zboara repede, indraznete. Dar e greu sa le pui pe hartie. Ideea e ca o minge: sare incoace si incolo – invata sa o prinzi.

Scrierea imaginativa ajuta la clarificarea ideilor. Trebuie sa stii de unde sa incepi, unde sa termini, ce e cel mai important, care sunt detaliile.

Daca scrii ce ti-ai imaginat, e ca si cum ai incepe deja 5% din ceea ce iti inchipui. Hmmmm…. Aici undeva e identitatea fiecaruia, e sufletul lui, sunt aspiratiile, increderile, visele. Uimitor a fost ca in contextul „Daca as fi sarac…” cei mai multi au gasit o solutie salvatoare, viabila: As munci, As vinde ceva, As face multe lucruri pe care sa le vand, As convinge si pe ceilalti sa munceasca…. Nimeni nu a spus ca daca esti sarac nu ai nicio sansa!

Scrierea imaginativa ajuta la formularea ideilor fara suportul unor cuvinte date, la exersarea abilitatilor de exprimare, la prezentarea unor idei personale pe care altfel poate nu le-ai expune …

Tu ce ai face daca ai fi bogat?

Ema 

1 thought on “Daca as fi bogat … – scrierea imaginativa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.