Clasa copiilor – Etichetarea fortata

Fiecare inceput de an ma face sa zambesc amar: dascalii claselor pregatitoare cauta decoruri cu inimioare, fluturasi, albinute, istetei… Isi propun o tematica, numesc clasa pregatitoare ca fiind a vietuitoarelor respective si …

Mie nu mi-au placut niciodata denumirile acestea. Nu le vad rostul. Clasa mea nu a fost nicicum. A fost clasa pregatitoare si atat. O mamica i-a zis la un moment dat fantastica, dar nu am facut din asta o denumire de pus pe usa. Nu stiu, dar am scapat si nimeni nu mi-a impus (multumesc doamnei director) sa ne numim delfinasi, ciupercute sau ratuste.

 

clasa copiilor
 

 Clasa mea – clasa copiilor

De ce trebuie sa fie clasa pregatitoare una de inimioare, albinute, voinicei, isteti, iepurasi, delfini, minioni? Si de ce din clasa I nu mai sunt inimioare, fluturasi, ursuleti, albinute? Pe urma, in clasele celelalte nu mai sunt voinicei si isteti? Pe urma primesc doar o litera: A, B, C… Ori ii alintati pana la capat ori deloc ori gasiti niste denumiri cu care sa nu se sfiasca in clasa a IV-a.
 
Nu e asta o etichetare fortata? Daca din 20 de copii 10 nu se simt voinicei, iepurasi, albinute? Daca ei se simt lupi sau vulturi? Si va asigur, unii chiar se simt si sunt lupi si vulturi, in sensul cel mai bun al cuvantului, dar trebuie sa stea un an deghizati in iepurasi, sa se prefaca a fi cuminti, blanzi, speriosi… Si unii nu se simt deloc voinicei si istetei, ci speriosi, fricosi, se simt ca le cade cerul, ca sunt pedepsiti, se simt pierduti intr-un colectiv de albinute care si ei trebuie sa fie voiosi, viteji, isteti, indrazneti. De ce trebuie sa punem pe toti peretii numai albinute, numai ursuleti, numai delfinasi? Un an intreg sa nu uite cum sa fie? Un an intreg sa li se intipareasca in minte?
 
De ce stabilim ca etalon siropoasele inimioare, speriosii iepurasi, incurca-lume minioni? Dar purceii, cateii, broscutele, serpii, paianjenii si rechinii ce au? Serios, nu radeti! Probabil nimeni nu si-a numit clasa pregatitoare clasa purcelusilor – de ce e clar, nu ne asemanam purcelusilor. Dar ne asemanam broscutelor? Cine se simte broscuta? Clasa rechinilor, clasa paienjeneilor. De ce? Sunt niste fiinte fantastice, de la care avem foarte multe de invatat. De ce nu este o clasa pregatitoare a catelusilor, doar sunt cei mai buni prieteni ai omului?
 

Clasa copiilor – fara diminutive

Cred ca se abuzeaza putin de diminutive. Clasa iepurasilor? De ce nu clasa iepurilor? Suna dragalas sa fii iepuras? Da, copiii adora sa se deghizeze, dar cred ca una e sa le impunem noi ce sa fie si alta e sa isi aleaga ei, dupa pofta si placul inimii, dupa sentimentele si trairile pe care le au. Nu ma intelegeti gresit: eu i-am alintat pe copii in toti anii acestia; le-am spus vrabioi, puisori, copilasi, dragalasilor… dar nu am scris pe usa. Clasa dragalasilor nu se poate?
 
Am avut noi un joc anul trecut: Cine esti azi? Le-am propus sa isi stabileasca niste obiective, sa se gandeasca ce sau cum ar vrea sa fie. Unii au fost desigur buni matematicieni, altii cititori, dansatori, dar fetitele au fost si pisicute, iepurasi, catelusi, iar unii baieti si-au propus sa fie Megatron si Spiderman. Chiar, clasa de Spiderkids exista? 
Ce parere ai? Lasa un comentariu.
 
Ema

4 thoughts on “Clasa copiilor – Etichetarea fortata”

  1. Împărtășesc aceeași opinie. Nici clasa mea nu are mascotă. Zilele trecute, căutând pe net materiale care mi-ar putea fi folositoare anul acesta, am gasit un afiș drăguț care transmitea mesajul: "Când intri în această clasă poți fi: matematician, muzician, dansator, explorator, scriitor etc.", fiecare abilitate fiind însoțită de câte o imagine sugestivă. Mi s-a părut mult mai potrivit.

  2. Am avut control Aracip in 2016 parca, aveam clasa pregatitoare, si doamnele m-au intrebat cum se numeste clasa si unde este mascota clasei. De atunci, asa am inteles, ca ar fi obligatorii aceste lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.