joc de socializare

Mingo – joc social

Stii cati dintre prietenii tai au fost vara aceasta intr-o tara straina sau la bunici? la mare sau la munte? Sau cati au mancat banane ori au citit o carte intreaga in vacanta de vara? Hai sa aflam.

Mingo e un fel de Bingo si e un joc pentru dezvoltarea personala, e un joc social care invita la cunoasterea colegilor, iar la sfarsit va da prilej sa povestiti despre fiecare experienta avuta. Il puteti juca in primele zile de scoala.

Fiecare copil primeste un tabel (vezi mai jos linkul pentru a descarca tabelul meu) in care sunt trecute cateva propozitii despre vacanta de vara. Ei isi intreaba colegii daca indeplinesc conditiile scrise in tabel. Regula numarul 1: intrebi de fiecare data pe altcineva. Regula numarul 2: te distrezi.
-Maria, ai mancat banane vara aceasta?
-Da, am mancat. (Copilul bifeaza caseta corespunzatoare propozitiei A mancat banane. si eventual scrie numele colegului pentru ca la sfarsit sa poata preciza pe cine a gasit si ce a facut.)
 Castiga cel care bifeaza toate casutele. Jocul se poate opri atunci cand primul copil anunta ca a bifat toate casutele sau poate continua pana cand mai multi copii reusesc sa bifeze toate sau cat mai multe casute.

Iar eu m-am distrat urmarindu-i. O explozie de socializare. E o activitate zgomotoasa, fiti pregatiti pentru asta – copiii se vor misca prin clasa, vor comenta si vor rade copios. Te-ai urcat intr-un copac vara asta? Nu?!
Unii au scris cu foaia tinuta pe banca, altii pe genunchi, altii in palma.

Cand ati teminat, trageti concluziile: cati copii au fost la bunici, cati s-au urcat in copac ori cati au citit o carte. Invitati copiii sa va povesteasca despre experientele lor. Puteti deasemenea sa intrebati copiii pe rand: Mircea, ce colegi ai gasit pentru jocul tau? Iar Mircea va raspunde: Mihai s-a urcat in copac, Paul a zburat cu avionul …

Puteti aplica Mingo la orice subiect si la orice materie, in orice moment al anului. Puteti sa realizati chiar voi un tabel in care sa scrieti propzitii sau sarcini care sa se potriveasca temelor voastre.

Poti descarca fisa cu MINGO AICI

Ema

Please follow and like us:

5 thoughts on “Mingo – joc social”

  1. Stimată doamnă, vă rog frumos, dacă puteţi să daţi mai multe detalii despre acest joc foarte frumos. Am înţeles că fiecare elev primeşte câte o foaie cu propoziţii, sunt nişte reguli de respectat, se întreabă între ei ce au făcut în vacanţă. Nelămurirea mea este ce scriu copii în acele casete şi când se opreşte jocul. Vreau să îl fac şi eu la începutul de an şcolar, dar am încă neclarităţi.Vă rog frumos să mi-l explicaţi mai detaliat! Vă mulţumesc şi vă urez toate cele bune!

    1. Elena,
      Ma bucur ca te intereseaza acest joc. Fiecare copil primeste tabelul in care se afla deja scrise propozitii (pentru elevii mai mici se pot pune doar simboluri, desene). Propozitiile interogative sau afirmative au in acest caz legatura cu vacanta de vara: Cine a fost la bunici? Cine a fost la mare? Cine a citit o carte? ori A fost la mare. A zburat cu avionul. A stat acasa. S-a lovit la genunchi. Copiii incearca sa gaseasca printre ceilalti colegi cate un coleg care indeplineste o cerinta: Mihai, ai fost la bunici? Daca Mihai raspunde cu da, copilul bifeaza caseta si eventual scrie numele colegului acolo. Jocul se termina cand primul copil a bifat toate casetele, adica a gasit cate un copil pentru fiecare. Poti decide ca jocul sa continue pentru ca si ceilalti sa rezolve sarcinile. Apoi puteti concluziona: Cine a fost la bunici? Copiii se pot ridica in picioare, pot povesti despre cum a fost acolo.

  2. Va multumesc frumos pentru detalii!Mi se pare un joc foarte interesant.Îl voi aplica la clasa in prima zi si nu numai.Voi reveni cu feedback-ul.Blogul este foarte dragut, util.Felicitari si toate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *