silabe

Jocuri cu silabe – 15 jocuri deloc monotone

Mai tineti minte alfabetarul de pe vremuri? Probabil in unele clase mai exista inca. Avea o functie importanta alfabetarul – puteai sa muti, sa schimbi, sa … atingi literele, silabele. Despre asta e vorba. Invatarea are loc mai usor si e mai durabila atunci cand implicam mai multe simturi. Cumva partea de limba cade in dizgratie si ni se pare ca nu se potriveste cu … pipaitul, mirosul, topaitul … Hai totusi sa incercam. Cea mai eficienta metoda de invatare este jocul. Va propun jocuri cu silabe care sa scoata copiii din banci si care sa ii stimuleze sa isi foloseasca si alte simturi pentru a vorbi corect. Vor fi jocuri individuale, pe grupuri, in perechi, jocuri care nu presupun liniste, stat in clasa, plictiseala, monotonie. Sunt jocuri pe care si parintii le pot propune acasa, copiilor.  Dar jucati-le impreuna, altfel nu are farmec. Acordati 5 -10 minute pe zi unui joc si veti vedea ca incet, incet, copilul vostru va deveni mai increzator si va face progrese. Jucati acelasi joc pentru 3-4 zile la rand, schimbati jocul, reveniti la primul in saptamana urmatoare. Sunteti gata? Iata mai jos cateva jocuri didactice de jucat la scoala sau acasa.

 

silabe

1. Formeaza cuvinte cu silabe date

Fiecare copil primeste un cartonas cu o silaba. Copiii au voie sa se ridice din banci si sa isi caute un coleg cu a carui silaba poate forma un cuvant. Un coleg sau doi, de ce nu? Sau mai multi pentru a forma un cuvant mai lung. Copiii pot scrie cuvintele formate pe caiete sau pe tabla, apoi o iau de la capat si pornesc in cautarea altor colegi pentru a forma alte cuvinte.

2. Prinde pestisorul

E un joc pe care eu l-am combinat cu tema despre magnetism. Se lucreaza in grupe. Am imprimat silabele pe pestisori si fiecarui pestisor i-am atasat o agrafa de birou. Toti pestisorii stau la mijloc intr-o cutie sau un borcan. Am confectionat o undita din bat de frigaruie si un magnet mic lipit la capat. Copiii prindeau cu undita pestisori – silabe, formau cuvinte si le scriau pe caiet. Se poate prinde doar o silaba si grupul sa scrie cuvinte care incep / care contin acea silaba sau mai multe silabe pentru a forma un cuvant. Puteti descarca o fisa cu pestisori pe care sa scriti silabele Fisa – Pestisori cu silabe – AICI

3. Sotronul cu silabe

Sotronul acesta nu are chiar forma de sotron pentru ca ar presupune sa nu folositi multe silabe. Desenati in curte, pe asfalt, un patrat mare si impartiti-l in cate patrate mai mici doriti. Daca aveti o clasa mai mica, realizati mai putine patrate. In fiecare patrat scrieti o silaba. Copiii, pe rand, in echipe (fiecare echipa cu sotronul ei) sar pe fiecare patratel, pe fiecare silaba, pentru a forma un cuvant. (Noi am avut si un sotron cu litere – imaginea mai jos.)
silabe

4. Bate pe silabe

Un joc tactil care presupune sa desparti cuvintele in silabe si sa bati din palme, din picior, pe spatele colegului, sa te bati pe umeri. Despartirea in silabe cu mana sub barbie e grea, unii copii nici nu inteleg si nu se pot concentra la a atinge cu barba palma. Bataile ritmice insotite de rostirea sacadata ii ajuta pe copii sa rosteasca clar, raspicat si sa auda mai bine, sa sesizeze pauzele dintre silabe.

5. Silabisirea in cor

Desi pare confuza, silabisirea in cor ii ajuta pe copii sa se autoregleze. E drept, ei nu se aud pe sine de data aceasta, dar ii aud pe ceilalti. E ca la cantatul in cor – copiii se armonizeaza unii cu altii. Alegeti cateva cuvinte pe care sa le exersati timp de o saptamana, ca o rutina. Sa fie mereu aceleasi cuvinte. Puteti folosi un set de imagini. Silabisiti in cor cuvintele. Impartiti clasa pe grupe si fiecare grupa sa silabiseasca un cuvant. Silabisiti in cor in soapta, foarte tare, batand din palme sau din picior. Trebuie sa ajungeti la o rutina cu acest joc. Nu, nu il jucati tot anul, insa e un joc potrivit pentru clasele pregatitoare si intai, mai ales in primul semestru. Dupa o saptamana, schimbati cuvintele.

6. Balonul cu silabe

Scrieti silabe diferite pe un balon. Copiii stau in cerc si lasati balonul sa zboare. Cine prinde balonul, alege o silaba si spune un cuvant care contine acea silaba.

7. Pipaie silabele

Da, si silabele pot fi pipaite. Realizati cartonase cu silabe, dar literele sa nu fie desenate, ci gaurite cu un ac – sa semene cu cele folosite de nevazatori. Lasati copiii sa pipaie traseul literei 9cu ochii inchisi), sa rosteasca silaba, sa formeze cuvinte. Va recomand sa scrieti cu litere de tipar la inceput, destul de mari si clar conturate pentru a nu exista confuzii. Alegeti silabe usoare, formate din 2 litere, apoi complicati.

Cum sa realizati cartonasele gaurite – Scrieti pe spatele cartonului, in oglinda, silaba.

Gauriti cu un ac pe linie.
silabe

Cand intoarceti, gaurelele vor fi putin in relief si pot fi simtite cu degetul.

silabe

8. Ce gust are silaba ta?

E poate un joc mai greu de organizat in clasa, dar e de mare ajutor copiilor care intampina dificultati. Se paote juca forte bine si acasa. Pentru a forma silabe pe farfurie, alegeti ceva … bun – cereale mici, boabe de strugure, seminte de dovleac, alune, stafide. Fiti atenti la copiii cu alergii. Lasati copiii sa scrie pe farfurie silabe din 2 litere cu boabele. Dupa ce le formeaza, le citesc, formeaza cuvinte, apoi le mananca.

9. Lantul silabelor

Lucru in grup – Fiecare grup primeste cartonase cu silabe. Trebuie sa anticipati cuvintele care vor fi formate si sa le dati exact acele silabe. Alegeti si cuvinte din 2-3 silabe, dar si unele din 4-5 silabe, in functie de nivelul grupului. Sarcina este ca ei sa lipeasca, vertical sau orizontal, cartonasele astfel incat sa formeze cuvinte. As zice ca aceste lanturi de silabe sa fie unul in continuarea celuilalt, cuvintele sa fie unul langa altul, deoarece acest lucru permite copiilor sa vada, sa recunoasca si silabele separat, dar si pana unde tine primul cuvant, unde incepe si se termina al doilea si tot asa – formarea campului vizual. Puneti lanturile pe perete si exersati in fiecare zi cu ele, ca o rutina.

10. Sa strangem silabe

Fiecare copil primeste un carton sau o foaie A4 cu o silaba. Faceti cumva sa si le poata prinde de piept sau atarna la gat. Asezati copiii in cerc. E un joc de grup mare si de aceea cuvintele formate pot fi vazute de toata clasa. Invatorul cheama in mijloc silaba …. RE. Ce silabe sa ii adaugam sa formam un cuvant? Pot fi silabe in fata sau in spate. Una sau mai multe. Nu grabiti jocul si incurajati-i pe copii sa aiba rabdare. Cuvantul format trebuie sa fie vazut de toti. Despartiti-l iar in silabe, alcatuiti propozitii, apoi treceti la alt cuvant.

11. Bingo cu silabe

Scrieti silabele intr-un tabel. Ele trebuie sa formeze cuvinte. Impartiti copiilor foile de bingo. Strigati cuvinte, despartindu-le in silabe. Copiii trebuie sa coloreze silabele care formeaza cuvantul strigat. Pentru fiecare cuvant pot folosi alta culoare: Colorati cu rosu silabele care formeaza cuvantul … MASA. Castiga cei care reusesc sa coloreze primii o linie sau o coloana. Jocul poate continua pana se coloreaza toate silabele si se gasesc toate cuvintele. Daca mergeti mai departe, cuvintele gasite / formate pot fi scrise pe caiet.

12. Regele silabelor

Jocul se numeste asa deoarece la vremea cand l-am jucat aveam o unitate de invatare cu regi si printese. De fapt e un joc simplu in care copiii trebuie sa scrie corect cuvintele date. Dar pentru ca ii veti spune regele silabelor, va fi mai amuzant.

13. Harababura cuvintelor

Joc cu o fisa. Se poate juca in perechi sau individual. Copiii trebuie sa uneasca silabele ce pot forma un cuvant cu aceeasi culoare.

14. Joc de memorie cu silabe

E un joc de memorie printat pe carton. Pe fiecare carton se scriu silabe. Decupati silabele. Toate silabele se intorc cu fata in jos. Jocul se poate juca in grup. Fiecare copil, cand ii vine randul, intoarce cate 2 silebe. Daca se potrivesc si formeaza un cuvant, le pastreaza, primeste 2 puncte. daca nu, le pune inapoi cu fata in jos.

15. Vanatoarea silabelor

Printati jocul pe carton. Decupati silabele. daca aveti timp si rabdare lipiti silabele cu banda dublu adeziva prin clasa. Copiii trebuie sa adune silabe pentru a forma cuvinte. Printati mai multe pagini din joc pentru a ajunge tuturor.

Sper sa va fie de folos ideile mele. Dati-mi un feedback, daca le-ati jucat, ce le-a placut copiilor. Stiu, sunt jocuri care necesita organizare si va iau din timpul obisnuit de lucru. Dar va recomand o astfel de abordare deoarece copiii vor fi atrasi de elementul de noutate, de jocul in sine, vor invata mai usor si vor avea ce povesti. Nu va limitati in a juca aceste jocuri doar la orele de comunicare. Pe unele le puteti aborda la educatie fizica, pe altele la dezvoltare personala, la muzica sau cand aveti timp liber.
Daca aveti si voi idei de jocuri cu silabe, lasati un comentariu.

Alte articole pentru orele de comunicare Adu un obiect, Activitati de intelegere a textului literar.

Ema

9 thoughts on “Jocuri cu silabe – 15 jocuri deloc monotone”

  1. ce idei grozave! sper sa functioneze la copiii mei 🙂 fac voluntariat la un centru de plasament si am constatat cu tristete ca un copilas, desi in clasa a II-a, nu reuseste sa recunoasca toate literele, nu stie nici sa citeasca, nici pe silabe, e destul de grav.voi incerca maine cateva jocuri prezentate aici. revin, sper eu, cu vesti bune 🙂

  2. Buna dimineata,

    Ma numeste Elena si sunt mama unui baietel de 5 ani, in curand 6 ani, care anul viitor va merge la scoala. Este un copil foarte curios si care absoarbe enorm, mai ales prin joc. Merge la gradinita de cativa ani, lucreaza si pe partea de abilitati matematice, dar si recunosct litere, citit, scris, el asimileaza foarte greu zona de citit.

    Este frustrat ca alti copii citesc, ar vrea si el si imi cere sa il ajut. Nu vreau sa insist prea mult, dar nici sa nu profit de dorinta lui de a invata sa citeasca. Momentan citeste pe litere si ulterior le leaga de ex c a p si apoi spune cap. Sunt intr-un punct in care eu, ca parinte, nu stiu cum sa continui, nu stiu ce directie este buna pentru ca el sa evolueze.

    As aprecia, daca ai timp sa imi raspunzi, cateva sfaturi despre cum pot continua aceasta calatoria a cititului intr-un mod armonios si lin.

    Multumesc

    1. Elena,
      Daca dorinta lui e sa citeasca, incurajeaza-l, dar fara a face din asta ceva impus sau fortat. Cititi cuvinte din 2, 3, 4 litere: si, ia, ou, sare, sac, mac etc. Explica-i ca invatarea e ca mersul pe bicicleta: exersezi de mai multe ori ca sa inveti ceva, nu se poate totul imediat. Daca te roaga sa il ajuti cu vreun cuvant, spune-i cum se citeste, desigur, cititi pe litere, despartiti in silabe.

      1. Multumesc ca ai gasit timp sa raspunzi. La.cuvintele de 2 silabe cum este corect sa il indrum sa citeasca, pe litere s a r e sau silabe sa-re? Si cum ii explic ce este silaba?

  3. Din nou, multumesc! Nu stiu cum ne vom descurca in spatiul online…dar cu siguranta ne vom bucura atunci cand ne vom intalni macar in parc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.