Aranjarea salii de clasa

La indemnul cursului pentru clasa 0 am asezat, acum 2 ani, bancile grupate, renuntand la asezarea clasica. A fost bine. Foarte bine. Copiii interactioneaza altfel unii cu altii cand sunt asezati grupati, cand se pot privi in ochi, fata in fata.

In clasa I am pastrat aceeasi asezare. Pe la mijlocul primului semestru unii parinti nu au mai fost de acord cu aranjamentul si au dorit ca elevii sa stea cu fata spre tabla. Le-am explicat faptul ca nu scrie foarte mult pe tabla, activitatea orientandu-se mai degraba spre ce fac elvii in banci si, mai ales, pe activitate in mijlocul clasei. Dar pentru vreo saptamana am mutat bancile astfel incat copiii sa stea cu fata la tabla – cate 3 banci pe rand. Copiilor nu le-a placut: aveau mai putin spatiu in jur si nu mai interactionau. 

Asa ca am revenit la primul aranjament, in grupuri, dar am adaugat o variatie: in fiecare zi copiii se roteau in grup, in sensul acelor de ceas, fiecare ocupand in ziua urmatoare alt loc, astfel ca fiecare avea ocazia sa priveasca spre tabla din mai multe pozitii.
Pe de alta parte, gruparea meselor ma ajuta sa am in mijlocul clasei un spatiu liber in care zilnic ne adunam cu totii pentru tot felul de activitati.

Mai adaug un aspect pe care l-am pastrat din clasa 0 si cu care toata lumea a fost de acord: la fiecare 3 -4 saptamani ii mut pe copii in alt grup, alaturi de alti colegi. Avantaje:
1. Periodic ocupa alt loc, sta in alta pozitie, invata sa priveasca din alta perspectiva
2. Interactioneaza si cu alti colegi din clasa
3. Pe mine ma ajuta aceasta mutare deoarece pot grupa copiii in functie de temperamentul lor.
4. Copiii care au stat in fata clasei stau si in spate si invers.
Parintii au fost incantati, unul dintre ei mi-a spus ca intotdeauana a regretat ca toti anii de scoala a stat langa acelasi coleg ce nu ii placea.

Care e aranjamentul vostru pentru acest an si cum va ajuta?

PS: Nu e posibil, dar imi doresc o clasa mai spatioasa.

Ema 

Please follow and like us:

5 thoughts on “Aranjarea salii de clasa”

  1. Vreau sa va întreb de la ce vârsta sunt dați copii in clasa 0? Eu am o fetița de 5 ani si 7 luni, mi se pare cam mica pt clasa 0, dar am auzit de părinți care ii dau de la aceasta vârsta. Ce părere aveți? Nu obosesc pana la sfârșitul clasei a patra?

  2. Vi se pare ca fetita dumneavoastra e mica deoarece clasa 0 e asociata cu scoala. Clasa 0 e o clasa de tranzitie de la gradi la scoala si varsta de 5 ani si 7 luni e OK. Asta inseamna ca la anul, in clasa I, va avea 6 ani si 7 luni, ceea ce e foarte bine. Pe de alta parte, fetitele sunt mai mature si mai dezghetate decat baietii. In clasa mea, cea mai mica fetita,cu 1,5 ani mai mica decat cel mai mare copil, a citit si citeste mult mai bine decat copiii mai mari decat ea si se descurca foarte bine la mate. Mult succes va doresc.
    Ema

  3. Eu am avut surpriza ca, dupa ce au stat pe grupe, sa prefere tot asezarea clasica, pe siruri, cu fata spre tabla. Nu mai aveau nici interactiune vizuala si nici spatiul de joaca, care ramanea in mijloc. Nici in ziua de azi nu imi explic de ce, mai ales ca toti au vrut asa. Pe grupe lucrasera foarte bine si nici nu avusesera conflicte sau antipatii!
    Cum va pot urmari postarile pe Facebook, ca nu gasesc niciun buton?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.