lista de rechizite

Activitati cu castane – 20 de idei cu materiale naturale

Activitati cu castane – Daca a venit toamna, hai sa trecem iar in revista material didactic gasit in parc si in curtea scolii: azi, castanele. Daca data trecuta v-am propus frunzele, acum va propun castanele. La fel de bine ar putea fi ghindele, samburii de prune, semintele de dovleac, pietricelele, scoicile, betisoarele, crengutele – toate obiecte din natura. Ele sunt usor de gasit, asa ca nu va costa nimic. Le oferiti copiilor posibilitatea de a lucra cu materiale naturale si de a manui obiecte pentru a ajuta invatarea. In clasele Waldorf si Montessori exista spatii destinate jocului si activitatilor cu materiale naturale.

Cum sa pastrati castanele

*Daca sunt murdare, stergeti-le cu o carpa umeda.

*Lasati-le 2 zile sa se usuce, sa nu fie umede. Daca stau intr-un cos, umezeala va favoriza aparitia mucegaiului.

* Organizati un colt in care sa aveti numai materiale naturale. Depozitati castanele in cosuri sau cutii, astfel incat copiilor sa le fie usor sa le gaseasca.

 

Activitati cu castane

1. La inceput de an faceti cunostinta cu acest colt, prezentati copiilor materialele, lasati-i sa vina cu idei, indemnati-i sa se joace cu ele in pauze. Da, se va face dezordine si de aceea e un bun prilej de a-i invata sa fie organizati. Noi am avut in clasele 0 si 1 astfel de materiale si copiii se jucau mereu cu ele. Desigur, la un moment dat dispare interesul pentru castane, pietricele si scoici si atunci le puteti inlocui cu alte materiale, reciclate, spre exemplu.

2. Matematica – Numarati, sortati, aranjati de la mic la mare si invers.

activitati cu castane
Sortare, de la mic la mare
3. Dezvoltare personala – Poate o sa vi se para ciudat, insa am intalnit la copiii mei acest lucru, asa ca va propun activitatea: Adopta o castana. Copiii vor avea grija de castana, o vor purta in penar, unii ii vor desena sau lipi ochi, se vor juca cu ea si poate fi o mica jucarie de toata ziua.

4. Activitate tactila – Indemnati copiii sa tina o castana intre palme si sa roteasca usor palmele. Masajul fin ii va ajuta sa se calmeze, sa se concentreze si stimuleaza muschii mainii.

activitati cu castane
Activitate tactila
5. Comunicare – Povestea castanelor, Ce iti spune o castana?, Ce poti face cu o castana? Dialog intre doua castane, CASTANA – sa scrie adjective / substantive / verbe care incep cu fiecare litera, Casuta din coaja castanei
6. Arte vizuale – Copiii pot construi jucarii sau obiecte de decor din castane, folosind alte materiale – betisoare, pene, plastilina, sarmulite…

7. Muzica – In timp ce cantati, tineti ritmul lovind doua castane.

activitati cu castane
Poc, poc, poc – jucarii muzicale

 

8. Educatie fizica – Cred ca puteti include castanele in o multime de jocuri. Sa duca o castana intr-o lingura, fara sa o scape. Sa o impinga cu piciorul, slalom, printre alte obiecte. Sa arunce la tinta intr-o cutie de carton (organizati 3 cutii de diferite marimi; daca arunca in cea mare primeste 1 punct, in cea mijlocie 2 puncte, in cea mica 3 puncte).
9. Bucatarie – Gustati castane comestibile, coapte, piure de castane.
10. Stiinte – Vorbiti despre copacul castan, despre fructele si semintele sale, indemnati copiii sa caute cate soiuri de castane sunt in lume, intrebati-i de ce camasa castanei are tepi, la ce o ajuta…

Alte idei de activitati

11. Matematica – Formarea unei zeci – Inventati o poveste si puneti 10 castane intr-o punga transparenta. Vorbiti despre zece. Adaugati unitati. Daca fiecare copil are punga lui cu 10 castane, va v-a fi usor sa vorbiti despre suta.
12. Activitate tactila – Puneti intr-un saculet mai multe obiecte naturale (castane, ghinde, scoici, pietre, bete). Copiii, fara sa se uite, pipaie obiectele si ghicesc ce sunt.
13. Dezvoltare personala – Borcanul motivational – Noi am avut unul cu pietricele, dar merge si cu castane. Pentru fiecare reusita a clasei, puneti o castana in borcan. Cand se umple, dati o petrecere cu ceai.
14. Stiinte – Puneti o castana la incoltit intr-un pahar cu apa si urmariti-o. Copiii mai mari pot trece observatiile intr-o carte, intr-un caiet.
15. Matematica – Daca gasiti un parinte indemanatic ce poate gauri cu o bormasina castanele, le puteti insira pe o sfoara pentru a fi numarate.
16. Arte vizuale – Indemnati copiii, ca alaturi de alte materiale naturale sau reciclate, sa utilizeze castanele pentru a construi ceva.
17. Matematica – Folositi castanele pentru operatii. Noi am avut pietricele la inmultire. Si scoici la adunare.

18. Matematica – Reactualizati cunostintele despre figuri geometrice. Indemnati-i pe copii sa construiasca pe masa, cu ajutorul castanelor, figuri simple: o dreapta, cerc, patrat, triunghi, romb…

activitati cu castane
Activitati cu castane – forme
activitati cu castaneactivitati cu castaneactivitati cu castaneactivitati cu castane
19. Arte vizuale – Folositi niste cutii de pantofi, acuarele, hartie alba si castane. Puneti hartia in cutie, picurati pe ea culori si lasati una sau doua castane sa se rostogoleasca. Rotiti cutia pentru a trece castanele prin culoare si pentru a lasa urme.
20. Comunicare – Cautati poezii, povestiri, zicatori, ghicitori cu si despre castane. Exemplu: A scoate castanele din foc cu mana altuia – explicati sensul si indemnati copiii sa explicae in 3-4 propozitii.
Alte activitati cu castane si materiale din natura gasiti pe blog: Animale din castane, Colaje cu frunze, Scoici 
Pentru copiii mai mici gasiti si alte idei de activitati cu castane pe siteul Cristinei Otel – 15 idei de activitati 
Daca aveti si alte idei de jocuri si activitati cu materiale din natura, lasati raspunsurile voastre in comentarii. Trimiteti-mi poze si hai sa facem o colectie cu activitati cu materiale din natura.
Ema

1 thought on “Activitati cu castane – 20 de idei cu materiale naturale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.